Hypotheekadvies Verplicht? Begrijp de Feiten en Keuzes in 2023
Is Hypotheekadvies Verplicht? Een Heldere Uitleg
12 april 2023 
2 min. leestijd

Is Hypotheekadvies Verplicht? Een Heldere Uitleg

Bij het kopen van een huis en het afsluiten van een hypotheek komen er veel vragen en beslissingen om de hoek kijken. Eén van de meest gestelde vragen is: Is hypotheekadvies verplicht? In dit artikel leggen we je uit hoe het zit met hypotheekadvies en of het al dan niet verplicht is.


Hypotheekadvies: Een Belangrijk Stap

Allereerst is het goed om te begrijpen dat een hypotheek een grote financiële verplichting is die vaak jarenlang loopt. Het is dan ook essentieel om weloverwogen beslissingen te nemen en goed geïnformeerd te zijn over je keuzes. Hypotheekadvies kan hierbij van onschatbare waarde zijn, omdat het je helpt om de juiste hypotheek te kiezen die past bij jouw financiële situatie en toekomstplannen. Lees hier wat wat een hypotheekadviseur doet en wat die voor je kan betekenen. 


Hypotheekadvies en Verplichting

In Nederland is hypotheekadvies in bepaalde gevallen verplicht. Dit komt voornamelijk voort uit de zorgplicht die geldverstrekkers hebben richting consumenten. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft vastgesteld dat hypotheekadvies verplicht is als je een hypotheek wilt afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Deze verplichting is er om ervoor te zorgen dat consumenten goed geïnformeerd zijn over de financiële consequenties van hun hypotheekkeuze. Lees hier 3 belangrijke voorwaarden om een NHG hypotheek te kunnen afsluiten. 


Niet Altijd Verplicht

Hoewel hypotheekadvies verplicht kan zijn bij NHG-hypotheken, geldt dit niet voor alle situaties. Als je geen NHG-hypotheek wilt afsluiten, ben je in principe niet verplicht om hypotheekadvies in te winnen. Echter, veel financiële experts en instanties raden ten zeerste aan om wel advies in te winnen, zelfs als het niet verplicht is. Een goed advies kan je helpen om valkuilen te vermijden en beter inzicht te krijgen in je financiële situatie. 


Voordelen van Hypotheekadvies

Het nemen van hypotheekadvies heeft diverse voordelen, zelfs als het niet verplicht is. Een ervaren hypotheekadviseur kan:
  • Maatwerk bieden: Advies dat is afgestemd op jouw persoonlijke situatie en wensen.
  • Inzicht geven: Duidelijkheid verschaffen over de verschillende hypotheekvormen, rentetarieven en voorwaarden.
  • Kosten en risico's in kaart brengen: Je helpen begrijpen welke kosten en risico's gepaard gaan met een hypotheek.
  • Toekomstplannen meenemen: Adviseren over hoe je hypotheek past bij je toekomstige doelen en levenssituatie.

Lees hier welke 7 zorgen een hypotheekadviseur uit handen neemt. 


Conclusie: 

Hoewel hypotheekadvies niet altijd verplicht is, is het toch vaak een slimme keuze. Het kan je helpen om weloverwogen beslissingen te nemen en financiële verrassingen te voorkomen. Of je nu verplicht bent om advies in te winnen of niet, het inschakelen van een ervaren hypotheekadviseur biedt meerwaarde en gemoedsrust bij een van de belangrijkste financiële beslissingen die je zult nemen: het kopen van een huis.Als onafhankelijk hypotheekadviseur kunnen wij je helpen bij het nemen van een weloverwogen beslissing die past bij jouw financiële situatie en doelen bij het kopen van je nieuwe huis. Een adviesgesprek is gratis en geheel vrijblijvend via beeldbellen of bij ons op kantoor in Gouda. 

Ja, ik wil een Gratis Adviesgesprek!Over de schrijver
Met een enorme passie voor ondernemen en cijfers is Pascal Vergeer in 2013 gestart met Vergeer Financieel Advies. Inmiddels heeft hij honderden mensen geholpen met hun hypotheek en wordt hij gemiddeld beoordeeld met het cijfer 9.8 op Advieskeuze. Wil jij ook het hele financieringstraject van jouw hypotheek zorgeloos doorlopen? Neem dan gerust contact met ons op.
Reactie plaatsen