Hoeveel hypotheek kan ik krijgen? Bereken je maximale hypotheek in 2024
Hoeveel hypotheek kan ik krijgen? Bereken je maximale hypotheek in 2024
24 augustus 2023 
2 min. leestijd

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen? Bereken je maximale hypotheek in 2024

Het kopen van een huis is een grote stap en het is belangrijk om te weten wat je financieel aankunt. Eén van de eerste stappen in dit proces is het berekenen van je maximale hypotheek. Je kunt gemakkelijk en snel online je maximale hypotheek berekenen met een online hypotheek calculator. Maar wist je dat de berekeningen met een online rekentool in 80% van de gevallen niet kloppen? De online rekentool houdt geen rekening met jouw persoonlijke situatie. Naast de maximale maandlast van je hypotheek wil je ook inzicht in de overige vaste kosten. Het is verstandiger om vooraf onafhankelijk hypotheekadvies in te winnen bij een ervaren adviseur. Deze gesprekken zijn meestal gratis en vrijblijvend.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Hoeveel hypotheek je kan krijgen, hangt af van een aantal factoren. Er wordt o.a. gekeken naar

  • Je leeftijd
  • Bruto inkomen
  • Type dienstverband (vast contract, ZZP'er, ondernemer)
  • Koop je alleen of samen?
  • Heb je andere financiële verplichtingen?
  • Wat is de marktwaarde van het huis dat je wilt kopen?

Je maximale hypotheek berekenen in 2024

Volgens landelijke regels mag je hypothecaire lening niet hoger zijn dan de woningwaarde. Naast je hypotheek heb je daarom ook eigen geld nodig voor de bijkomende kosten voor de aankoop. Goed om te weten: je kunt vaak extra lenen als je je woning gaat verduurzamen. Zodra je jouw huis energiezuiniger wilt maken kun je tot 106% van de marktwaarde van je woning lenen [Lees hier waarom het verduurzamen van je woning verstandig is]. Ook zijn er vaak mogelijkheden om de kosten voor een verbouwing (gedeeltelijk) mee te financieren. Hoe het meefinancieren van een verbouwing financieel gezien werkt, leggen we in dit artikel uit.

Maximale hypotheek met NHG of zonder NHG

Bij het vaststellen van je aankoopbudget, is het goed om vooraf onderzoek te doen naar de grens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). In 2024 is de NHG grens vastgesteld op € 435.000 (in 2023 was dit nog € 405.000). Hou hier rekening mee bij het uitbrengen op het bod van jouw woning. Als jij bijvoorbeeld € 440.000 voor jouw woning betaald, maar wel rekening hebt gehouden met een hypotheekrente die binnen de NHG regeling valt, dan kom je voor dure verrassingen te staan! Lees hier meer over 3 belangrijke voorwaarden voor een NHG hypotheek.

Totale maandlasten berekenen

Naast je hypotheekrente, spelen andere vaste lasten een rol. Door alle prijsstijgingen zijn de gemiddelde vaste lasten in 2024 een belangrijk aandachtspunt voor huishoudens. Denk aan gas, water, licht, belastingen en je verzekeringen. Bij het berekenen van je maandlasten is het essentieel om ook de jaarlijkse kosten mee te nemen.


Financiële gevolgen bij grote levensveranderingen

Bij het afsluiten van een hypothecaire lening is het belangrijk om ook te kijken naar de betaalbaarheidsrisico's. Zijn je maandlasten te betalen bij grote levensveranderingen? Wat zijn de financiële gevolgen bij het overlijden van je partner, of als je werkloos of arbeidsongeschikt wordt, als je gaat scheiden of als je met pensioen gaat?


Je maximale hypotheek laten berekenen door een hypotheekadviseur

Om je een goed beeld te geven van jouw financiële mogelijkheden, kan je jouw persoonlijke situatie laten beoordelen door een ervaren hypotheekadviseur. Wij kunnen je hierbij helpen. Als onafhankelijke hypotheekadviseur in Gouda en omgeving staan we voor je klaar om een op maat gemaakte berekening te maken voor jouw persoonlijke financiële situatie.

Het berekenen van je maximale hypotheek helpt je bij de zoektocht naar jouw droomwoning;

  • Je hebt een realistisch beeld van wat je kunt lenen en welk type woning binnen je budget past
  • Je kunt gerichter zoeken naar een huis dat binnen je financiële bereik ligt.
Plan een gratis en vrijblijvend hypotheek adviesgesprek in met Pascal Vergeer voor hypotheekadvies met aandacht voor jouw persoonlijke situatie.

Over de schrijver
Met een enorme passie voor ondernemen en cijfers is Pascal Vergeer in 2013 gestart met Vergeer Financieel Advies. Inmiddels heeft hij honderden mensen geholpen met hun hypotheek en wordt hij gemiddeld beoordeeld met het cijfer 9.8 op Advieskeuze. Wil jij ook het hele financieringstraject van jouw hypotheek zorgeloos doorlopen? Neem dan gerust contact met ons op.
Reactie plaatsen