Kan ik een NHG hypotheek afsluiten? 3 belangrijke voorwaarden
Kan ik een NHG hypotheek afsluiten? 3 belangrijke voorwaarden
30 augustus 2020 
3 min. leestijd

Kan ik een NHG hypotheek afsluiten? 3 belangrijke voorwaarden

Een NHG hypotheek afsluiten en benieuwd of dat mogelijk is? Het is belangrijk om rekening te houden met de NHG grens voor de maximale huizenprijs, net als met de te betalen premie en de voorwaarden waar je aan dient te voldoen.

Wat is Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie. Het is een fonds vanuit de overheid, door het Waarborgfonds Eigen Woning. Dat fonds biedt banken en hypotheekverstrekkers de garantie dat het geleende bedrag wordt terugbetaald, ook als je daar zelf niet meer toe in staat bent. Raak je werkloos of arbeidsongeschikt, gaan jullie scheiden of komt je partner te overlijden? In die gevallen kun je de schuld laten kwijtschelden door het fonds. Prettig voor jou als consument, maar minstens zo belangrijk voor de geldverstrekker.

Wat zijn de belangrijke voorwaarden voor een NHG hypotheek?

Om een NHG hypotheek af te kunnen sluiten dien je aan een paar belangrijke voorwaarden te voldoen. Het gaat dan om:

  • De NHG grens
  • De kosten voor de garantie
  • De gestelde voorwaarden

NHG grens: maximale huizenprijs

De NHG grens is een belangrijke voorwaarde. De garantie is bedoeld om meer mensen een eigen huis te kunnen laten kopen. Banken bieden een scherpere rente aan in ruil voor de extra zekerheid. Die lagere rente maakt een eigen huis beter betaalbaar, voor een grotere groep mensen.

Er is een maximale huizenprijs vastgesteld, waarmee je in aanmerking kunt komen voor NHG. Die grens wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld, aan de hand van de gemiddelde prijsontwikkeling in Nederland. In 2022 bedroeg de grens €355.000. In 2023 is de grens voor een NHG-hypotheek omhoog gegaan naar € 405.000. Door deze verhoging kom je sneller in aanmerking voor een NHG-hypotheek. 

Tip: meer lenen dan de NHG-grens? Er is een uitzondering mogelijk, als je energiezuinige maatregelen neemt. Het is mogelijk om bovenop de reguliere grens een bedrag te lenen om die maatregelen te nemen. Houd er wel rekening mee dat niet alle banken deze mogelijkheid ook daadwerkelijk bieden.

Wij brengen je als hypotheekadviseur graag in kaart wat je maximaal kunt lenen, met of zonder NHG. En denk je na over energiezuinige maatregelen? Ook daar kunnen we je goed in begeleiden, zodat precies duidelijk is waar je aan toe bent en wat je van de geldverstrekker kunt verwachten.

Kosten van een NHG Hypotheek: 0,6% van de koopsom aan premie

Een andere voorwaarde voor een NHG hypotheek is het betalen van de premie om er gebruik van te kunnen maken. Het ging een aantal jaren om 1 procent van de koopsom. Vanaf 2022 geldt een tarief van 0,6% van de koopsom, waarmee de garantie iets goedkoper is geworden.

Het is door de jaren heen gebleken dat weinig mensen gebruik hoeven te maken van de dekking door het fonds. Veel minder dan 1 procent van de mensen komt in de problemen, waardoor het fonds weinig hoeft uit te keren aan de banken. Daarom is besloten om het tarief omlaag te brengen.

Koop je een woning met de maximale waarde voor een NHG hypotheek van €405.000? Op basis van 0,6% bedragen de kosten daarvoor dan €2.430. Het zijn eenmalige kosten, om gedurende de gehele looptijd gebruik te kunnen maken van de Nationale Hypotheek Garantie.

Tip: de kosten voor NHG maak je om de financiering af te sluiten. Dat betekent dat je de kosten daarvoor mag aftrekken van je belastbaar inkomen. Afhankelijk van de belastingschaal waarin je met jouw inkomen valt kan dat je tot 36,93% voordeel opleveren. Netto kost de NHG in dat geval €1.533. Wij kunnen je als adviseur meer vertellen over de bruto en netto kosten om gebruik te kunnen maken van de garantie.

Voorwaarden van een NHG Hypotheek: de hypotheekadviseur vertelt meer

Tenslotte is het belangrijk om te voldoen aan alle voorwaarden die de Nationale Hypotheek Garantie stelt. Je kunt niet in alle gevallen gebruik maken van een NHG hypotheek, omdat het fonds de zekerheid wil dat het alleen hoeft uit te keren in specifieke en vooraf vastgestelde gevallen.

Het fonds is ervoor bedoeld om zoveel mogelijk mensen een huis te laten kopen. De voorwaarden zijn er daarom op gericht om vooral mensen die zonder de garantie net geen huis zouden kunnen kopen die kans toch te bieden. De voorwaarden gelden in een aantal gevallen persoonlijk en in een aantal andere gevallen voor het huis dat je wilt kopen. Zowel jij als het huis moeten aan alle voorwaarden voldoen om er gebruik van te kunnen maken.

Wij gaan als hypotheekadviseur in Gouda en omgeving graag voor je aan de slag met de Nationale Hypotheek Garantie of kunnen je daar uitstekend meer over vertellen. Ben je benieuwd of je daarvoor in aanmerking komt en waar dat precies aan ligt? Of wil je weten hoe de kosten opwegen tegen het voordeel dat je er van kunt hebben? Wij kunnen voor je uitrekenen wat het je scheelt aan rente, en hoe snel je de kosten zal terugverdienen. In de meeste gevallen is de Nationale Hypotheek Garantie een slimme keuze. Er zitten voor huizenkopers bijna geen nadelen aan. Neem contact met ons op als je vragen hebt over de NHG hypotheek, dan kunnen we er je alles over vertellen op basis van de meest actuele informatie.

Over de schrijver
Met een enorme passie voor ondernemen en cijfers is Pascal Vergeer in 2013 gestart met Vergeer Financieel Advies. Inmiddels heeft hij honderden mensen geholpen met hun hypotheek en wordt hij gemiddeld beoordeeld met het cijfer 9.8 op Advieskeuze. Wil jij ook het hele financieringstraject van jouw hypotheek zorgeloos doorlopen? Neem dan gerust contact met ons op.
Reactie plaatsen