Onafhankelijk hypotheekadvies vs advies bij de bank: wat is de beste keuze?
Onafhankelijk hypotheekadvies vs advies bij de bank: wat is de beste keuze?
30 augustus 2020 
4 min. leestijd

Onafhankelijk hypotheekadvies vs advies bij de bank: wat is de beste keuze?

Onafhankelijk hypotheekadvies of advies door de bank (zoals de Rabobank, ING, ABN Amro, etc) waar je de hypotheek wilt afsluiten: wat is de beste keuze? Een belangrijke overweging als je een huis gaat kopen of als je de hypotheek wilt aanpassen.

Banken hebben hypotheekadviseurs in dienst. Zij adviseren het best geschikte financiële product, vanuit het eigen aanbod bij de bank. Dat kan de beste keuze voor jou zijn, maar dat hoeft niet.

Wij werken als hypotheekadviseur 100% onafhankelijk, waardoor we álle hypotheekopties op een rij kunnen zetten. En belangrijker nog, we verdiepen ons in jouw situatie en wensen om je zowel op basis van de rente als aan de hand van de voorwaarden de beste optie te adviseren. Als kleinschalig kantoor in Gouda zijn we snel en persoonlijk. 

Onafhankelijk hypotheekadvies: 3 belangrijke voordelen

Wil je het goedkoopste onafhankelijk hypotheekadvies afsluiten? Dat doe je voor op de lange termijn. Met een lage (let op: dat is niet altijd de laagste) rente en uitstekende voorwaarden. Met de volgende 3 belangrijke voordelen dankzij onafhankelijk advies:

  • Hypotheken bij alle geldverstrekkers op een rij
  • Lage rente én de beste voorwaarden
  • Geen verrassingen door arbeidsongeschiktheid, werkloosheid, etc.

Hypotheken bij alle geldverstrekkers op een rij

De bank adviseert producten van de bank, waardoor andere geldverstrekkers buiten bereik blijven. In sommige gevallen verschilt alleen het rentepercentage dat geldverstrekkers berekenen, maar in veel gevallen zijn ook de voorwaarden net anders.

Als je kiest voor onafhankelijk hypotheekadvies kun je er vanuit gaan dat alle opties en geldverstrekkers worden vergeleken. Een onafhankelijk advies voor de hypotheek levert op die manier de beste optie op, ook als je bij die bank op dit moment nog geen klant bent.

Lage rente én de beste voorwaarden

Een hypotheekadviseur die onafhankelijk werkt gaat voor jou op zoek naar een lage rente, maar niet per sé de laagste rente. Soms lijkt een lagere rente interessant, maar kan dat op termijn duurder uitpakken. Een goede adviseur zorgt ervoor dat je onder de streep aan het eind van de looptijd zo goedkoop mogelijk uit bent.

Wat gebeurt er bijvoorbeeld met de hypotheek op het moment dat jij gaat verhuizen? En kun je de rente laten aanpassen op het moment dat de schuld-waardeverhouding verandert? Het zijn belangrijke voorwaarden die inzicht geven in de wijze waarop de rente zich kan ontwikkelen. De laagste rente bij afsluiten hoeft over de gehele looptijd niet de goedkoopste oplossing te zijn.

  • Scenario A (rente niet aanpasbaar aan schuld-waardeverhouding)
    Stel dat je een hypotheek afsluit voor 250.000. Je betaalt daar een rente over van 2 procent per jaar, plus een vaste risico-opslag van 0,5 procent. Dat leidt bruto tot 6.250 rente, goed voor 521 per maand.
  • Scenario B (rente aanpasbaar aan schuld-waardeverhouding)
    Het alternatief is een hypotheek voor hetzelfde bedrag met een rente van 2,2 procent per jaar, plus dezelfde opslag van 0,5 procent. Dat kost je 6.750 per jaar, en daardoor 563 per maand.

Kun je na 10 jaar een extra aflossing doen? De schuld-waardeverhouding verbetert. Met een hypotheek waarbij je de rente kunt laten aanpassen door de risico-opslag te laten verwijderen zakken de maandlasten dan aanzienlijk. De maandlasten dalen naar 458 euro en komen daarmee lager uit dan bij de oorspronkelijk lagere rente in situatie A*.

* Om het voorbeeld eenvoudig te houden is er geen sprake van periodieke aflossingen, zoals die voor nieuwe hypotheken sinds 2013 verplicht zijn om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek. 

Een hypotheekadviseur die onafhankelijk werkt kan tot op dit belangrijke niveau met je meedenken over de beschikbare opties en hoe jouw maandlasten in de toekomst mogelijk kunnen veranderen. Je betaalt voor het beste aanbod daarom een ‘lage rente’, die niet per sé de ‘laagste rente’ op dit moment is. In plaats daarvan kun je rekenen op de beste combinatie van een lage rente en voorwaarden die goed aansluiten bij de hypotheek die past bij jouw situatie.

Geen verrassingen door arbeidsongeschiktheid, werkloosheid, etc.

Zowel een adviseur bij de bank als een adviseur voor onafhankelijk hypotheekadvies zal verschillende toekomstscenario’s met je bespreken. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je arbeidsongeschikt raakt of als jij je baan verliest? Het is belangrijk om daar goed over na te denken.

Blijkt dat een verzekering van inkomen of andere voorziening de beste keuze is bij jouw hypotheek? Tijdens een hypotheekadvies bij de bank zal een adviseur je de beschikbare producten uit het einde aanbod kunnen aanraden. Een onafhankelijke adviseur kan verder kijken dan dat.

Tip: toch advies inwinnen bij een bank? Het is niet verplicht om verzekeringen binnen jouw hypotheek bij de geldverstrekker af te sluiten. 

Met onafhankelijk hypotheekadvies krijg je een breed beeld van de beschikbare verzekeringen, premies en voorwaarden die er gelden. Het biedt opnieuw de beste mogelijkheid om de optie te kiezen die goed aansluit bij de risico’s die je wilt afdekken en de manier waarop je de hypotheek wilt afsluiten.

Goedkoopste onafhankelijk hypotheekadvies op de lange termijn

Op zoek naar het goedkoopste onafhankelijk hypotheekadvies? Dat kies je voor de lange termijn. De laagste rente hoeft niet automatisch tot de beste keuze te leiden en het is niet altijd verstandig om verzekeringen bij dezelfde geldverstrekker af te sluiten.


Hoe kies je een hypotheekadviseur?

Om je te helpen bij het maken van de juiste keuze heb ik een aantal blogs geschreven. Lees hier wat je kunt verwachten van een hypotheekadviseur en waar je op moet letten bij het maken van je keuze. Kijk ook verder dan enkel de prijs van de adviseur, ook hier geldt: goedkoop is vaak duurkoop. Lees hier de risico's en de nadelen van een (te) goedkope hypotheekadvies. Als onafhankelijk hypotheekadviseur in Gouda en denken tijdens alle belangrijke stappen graag met je mee. Vanuit onze uitgebreide ervaring, diepgaande expertise en brede kennis van alle beschikbare (hypotheek)producten kunnen we je daar uitstekend over adviseren. Wij zorgen ervoor dat je kunt vertrouwen op de kennis en expertise van ervaren adviseurs voor jouw hypotheek, zodat je er geen moment alleen voor komt te staan.


Ja, ik wil een Gratis Adviesgesprek!


Heb je korte specifieke vragen? Bel ons op telefoonnummer 0182 796578, stuur ons een WhatsApp naar 06 457 38 908 of gebruik het online contactformulier. We horen graag van je.

Over de schrijver
Met een enorme passie voor ondernemen en cijfers is Pascal Vergeer in 2013 gestart met Vergeer Financieel Advies. Inmiddels heeft hij honderden mensen geholpen met hun hypotheek en wordt hij gemiddeld beoordeeld met het cijfer 9.8 op Advieskeuze. Wil jij ook het hele financieringstraject van jouw hypotheek zorgeloos doorlopen? Neem dan gerust contact met ons op.
Reactie plaatsen