Maximale Hypotheek Berekenen zonder NHG: Stap voor Stap Uitleg
Maximale Hypotheek Berekenen zonder NHG: Stap voor Stap Uitleg
07 augustus 2023 
1 min. leestijd

Maximale Hypotheek Berekenen zonder NHG: Stap voor Stap Uitleg

Het berekenen van je maximale hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een belangrijke stap bij het plannen van een huisaankoop. Het bedrag dat je kunt lenen, is afhankelijk van verschillende factoren. In dit artikel geven we een stapsgewijze uitleg over hoe je jouw maximale hypotheek zonder NHG kunt berekenen, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen bij het financieren van je nieuwe woning.


Stap 1: Bepaal je Brutojaarinkomen

Het eerste wat je moet doen, is je brutojaarinkomen vaststellen. Dit omvat niet alleen je salaris, maar ook eventuele bonussen, vakantiegeld en andere inkomstenbronnen. Hoe hoger je brutojaarinkomen, hoe meer je doorgaans kunt lenen.


Stap 2: Houd Rekening met je Partnerinkomen (indien van toepassing)

Als je samen met je partner een huis wilt kopen, neem dan ook zijn of haar brutojaarinkomen mee in de berekening. Banken kijken naar het gezamenlijke inkomen bij het bepalen van de maximale hypotheek.


Stap 3: Bereken de Loan-to-Income Ratio (LTI)

De Loan-to-Income Ratio (LTI) is het percentage van je inkomen dat je maximaal kunt lenen. In Nederland is dit doorgaans maximaal 100%. Dit betekent dat het totale hypotheekbedrag niet hoger mag zijn dan je brutojaarinkomen.


Stap 4: Kijk naar de Loan-to-Value Ratio (LTV)

De Loan-to-Value Ratio (LTV) is het percentage van de woningwaarde dat je kunt lenen. Zonder NHG ligt dit doorgaans tussen de 90% en 100%. Dit betekent dat je minimaal 10% van de woningwaarde zelf moet financieren.


Stap 5: Bereken je Vrije Ruimte voor Maandelijkse Lasten

Naast je inkomen en LTI houdt een hypotheekverstrekker ook rekening met je vaste lasten en eventuele andere financiële verplichtingen. De vrije ruimte die overblijft na aftrek van deze lasten, bepaalt de hoogte van je maximale maandelijkse hypotheeklasten.


Stap 6: Bepaal de Hypotheekrentetarieven en Looptijd

De hoogte van de hypotheekrente en de looptijd van de hypotheek hebben invloed op je maandelijkse lasten. Hoe lager de rente en hoe korter de looptijd, hoe hoger je maximale hypotheekbedrag.


Stap 7: Raadpleeg een Hypotheekadviseur

Het berekenen van de maximale hypotheek zonder NHG kan complex zijn. Een hypotheekadviseur kan je helpen bij het nauwkeurig bepalen van je maximale hypotheekbedrag en het vinden van de best passende hypotheek voor jouw situatie.


Conclusie:

Het berekenen van je maximale hypotheek zonder NHG vereist zorgvuldige overweging van verschillende factoren, zoals je inkomen, LTI, LTV en maandelijkse lasten. Het is essentieel om deze berekening goed uit te voeren, zodat je weet hoeveel je kunt lenen en wat haalbaar is binnen jouw financiële mogelijkheden. Een hypotheekadviseur kan je helpen bij het doorlopen van dit proces en je voorzien van deskundig advies om de ideale hypotheek te vinden voor de aankoop van jouw droomwoning.Gratis hypotheekadvies op maat:

Wil je jouw maximale hypotheek laten berekenen door een deskundig hypotheekadviseur? Maak direct een afspraak. Binnen 45 minuten heb jij alle informatie die je nodig hebt.

Ja, ik wil een Gratis Adviesgesprek!Over de schrijver
Met een enorme passie voor ondernemen en cijfers is Pascal Vergeer in 2013 gestart met Vergeer Financieel Advies. Inmiddels heeft hij honderden mensen geholpen met hun hypotheek en wordt hij gemiddeld beoordeeld met het cijfer 9.8 op Advieskeuze. Wil jij ook het hele financieringstraject van jouw hypotheek zorgeloos doorlopen? Neem dan gerust contact met ons op.
Reactie plaatsen