Wat doet een hypotheekadviseur voor mij? 7 zorgen uit handen genomen
Wat doet een hypotheekadviseur voor mij? 7 zorgen uit handen genomen
30 augustus 2020 
4 min. leestijd

Wat doet een hypotheekadviseur voor mij? 7 zorgen uit handen genomen

‘Wat doet een hypotheekadviseur voor mij’? Het is een van de vragen die we regelmatig krijgen, en waar we je gelukkig uitstekend antwoord op kunnen geven. Als adviseur nemen we 7 belangrijke zorgen voor je uit handen, zodat je kunt rekenen op begeleiding door een ervaren expert.

We zorgen er als hypotheekadviseur in Gouda voor dat onze klanten uit de wijde regio een goede financiële keuze kunnen maken. Voor een hypotheek die bij ze past, die voordelig is en die niet leidt tot onverwachte verrassingen. Een fijne hypotheek voor nu en in de toekomst, dankzij kundig advies en goede begeleiding.

Wat doet een hypotheekadviseur?

Maar, wat doet de hypotheekadviseur? In grote lijnen gaat het om de 7 volgende punten:

 • Maximale hypotheek en maandlasten berekenen
 • Adviseren over rentevaste periode en hypotheekvorm
 • Hypotheken vergelijken en beste hypotheek adviseren
 • Opstellen inventarisatie- en adviesrapport
 • Renteaanbod aanvragen
 • Documenten controleren en doorsturen
 • Regelen van de hypotheek, verzekering(en) en bankgarantie

Maximale hypotheek en maandlasten berekenen

Als adviseur berekenen we voor jou de maximale hypotheek die je kunt aanvragen en de maandlasten die je daarmee kunt verwachten. We gaan uit van jouw bruto inkomen en dat van je eventuele partner. Daarnaast houden we rekening met eventuele andere financiële verplichtingen.

Zodra duidelijk is wat je maximaal kunt lenen of wat je maximaal wilt lenen kunnen we daarvan de maandlasten berekenen. Bruto en netto, zowel voor het moment van ingaan als gedurende de looptijd. Tot aan de laatste maandlast die je betaalt, als de hypotheek na bijvoorbeeld 30 jaar afloopt. Na dit gesprek ontvang je een inventarisatierapport, waar de informatie nog eens netjes op papier in staat.

Adviseren over rentevaste periode en hypotheekvorm

Zodra we van jou de belangrijke documenten hebben ontvangen kunnen we een adviesgesprek inplannen. We adviseren daarin bijvoorbeeld over de rentevaste periode en over de ideale hypotheekvorm voor jouw situatie. Ben je het best af met een annuïtaire hypotheek die vooral gedurende de eerste jaren fiscaal aantrekkelijk is? Of heb je meer aan een lineaire hypotheek waarmee je snel meer kunt aflossen? We leggen je de begrippen uit, laten je zien hoe het invloed heeft op je maandlasten en denken met je mee over een geschikte rentevaste periode. Niet langer dan nodig, maar wel met de zekerheid zoals je die zelf graag wilt inbouwen. Of om nu te profiteren van een lage hypotheekrente. Het zijn dingen die we doen als hypotheekadviseur, waarmee je profiteert van zowel onze expertise als uitgebreide ervaring.

Hypotheken vergelijken en beste hypotheek adviseren

Zodra duidelijk is welke hypotheekvorm en welke rentevaste periode er bij je passen vergelijken we de beschikbare hypotheken. We kunnen je uit het aanbod de beste hypotheek adviseren.

Let op: de beste hypotheek is niet per sé degene met de laagste rente. Wij kijken naar zowel de rente als belangrijke voorwaarden, zoals een verhuisregeling, geldigheidsduur van de offerte en maximale boetevrije aflossing per jaar.

Op de vraag ‘wat doet een hypotheekadviseur’ kunnen wij antwoorden dat we hypotheken vergelijken, omdat we volledig onafhankelijk werken. Adviseurs bij banken bieden deze mogelijkheid doorgaans niet, omdat zij alleen de financiële producten van hun eigen bank kunnen aanbieden.

Opstellen inventarisatie- en adviesrapport

Ons advies vatten we samen in het inventarisatie- en adviesrapport. Op die manier brengen we alle stappen nog een keer duidelijk in beeld, waar het concrete advies uit volgt. Daarmee geven we je aan welke hypotheek het best bij je lijkt te passen. Je ontvangt een adviesrapport met daarin een voorstel voor de hypotheekvorm, de rentevaste periode en de hypotheekbank die daar in jouw geval het beste aanbod voor lijkt te hebben.

Renteaanbod aanvragen

Na jouw akkoord op het adviesrapport zullen we als hypotheekadviseur het renteaanbod voor je aanvragen. Dat betekent dat we de hypotheek officieel aanvragen bij de bank. De bank beoordeelt de aanvraag, door alle aangeleverde stukken over bijvoorbeeld jouw inkomen, de woning en andere belangrijke documenten nogmaals te bekijken.

Tip: wij zorgen er als hypotheekadviseur dat alle gegevens aanwezig zijn, dat de documenten kloppen en dat je in aanmerking komt voor de hypotheek die we aanvragen. Als wij ons werk goed doen mag je er vanuit gaan dat de bank de aanvraag zal accepteren.

Documenten controleren en doorsturen

Van de bank ontvang je de officiële hypotheekofferte. Daarop staat een geldigheid en staan de belangrijke gegevens vermeld. Het gaat dan opnieuw om zaken zoals de hoogte van de hypotheek, de rentevaste periode, de hypotheekvorm en ook de maandlasten die je gaat betalen. Wij kunnen de documenten voor je controleren en die doorsturen, zodat je zeker weet dat er geen vreemde dingen ontstaan. En heb je vragen over de hypotheekofferte? Dan zijn wij er om die voor je te beantwoorden.

Regelen van de hypotheek, verzekering(en) en bankgarantie

Tenslotte regelen we het afsluiten van de hypotheek, door voor jou een afspraak te maken bij de notaris. Ondertussen kijken we alvast naar de verzekeringen die er benodigd en mogelijk zijn, zodat we je daar goed over kunnen adviseren. En is er een bankgarantie benodigd? Ook dat bereiden we alvast voor je voor, om je goed uit te leggen wat de volgende stappen zullen zijn.

Dit doe je zelf

We kunnen je goed antwoord geven op de vraag ‘wat doet een hypotheekadviseur voor mij’, maar moeten je ook aangeven dat jij ook een paar dingen zelf zal doen. Het gaat dan bijvoorbeeld om:

 • Online indicatie berekenen
 • Documenten aanleveren
 • Akkoord geven op het adviesrapport en renteaanbod
 • Tekenen bij de notaris

Je kunt online al een berekening maken van de mogelijke hypotheek, zodat je daar in ieder geval een indicatie van krijgt. Als je daarna besluit om contact met ons op te nemen zorgen we voor het eerste vrijblijvende gesprek. Als je door wilt gaan vragen we de benodigde documenten bij je op. We gaan voor je aan de slag, zodat je van ons een adviesrapport ontvangt. Jij bent degene die daar akkoord op moet geven, net als op het renteaanbod door de bank. En tenslotte onderteken ook jij de hypotheekakte bij de notaris. Dat is wat wij doen als hypotheekadviseur, om je in Gouda en omgeving van A tot Z goed te begeleiden.

Over de schrijver
Met een enorme passie voor ondernemen en cijfers is Pascal Vergeer in 2013 gestart met Vergeer Financieel Advies. Inmiddels heeft hij honderden mensen geholpen met hun hypotheek en wordt hij gemiddeld beoordeeld met het cijfer 9.8 op Advieskeuze. Wil jij ook het hele financieringstraject van jouw hypotheek zorgeloos doorlopen? Neem dan gerust contact met ons op.
Reactie plaatsen