Wat doet een hypotheekadviseur? 4 punten om op te letten
Wat doet een hypotheekadviseur?  4punten om op te letten
30 augustus 2020 
3 min. leestijd

Wat doet een hypotheekadviseur? 4punten om op te letten

Wat doet een hypotheekadviseur en wat kan die voor je betekenen? Met een paar handige tips maak je een betere keuze, voor een betrouwbare hypotheekadviseur. Een goede adviseur kan je uitgebreid vertellen over de Nationale Hypotheek Garantie, maar luistert vooral naar jouw wensen. Een hypotheek sluit je standaard af voor 30 jaar, waardoor het belangrijk is dat die aansluit bij waar jij naar zoekt.

Let goed op wat een hypotheekadviseur voor je kan doen, vergelijk de 3 verschillende soorten adviseurs, kijk kritisch naar de kosten die je betaalt en ga na of je een vrijblijvend kennismakingsgesprek kunt plannen. Vier belangrijke punten om op te letten, zodat je een goede keuze kunt maken.

 

Wat zal de hypotheekadviseur voor je doen?

Het belangrijkste onderwerp, zodat je een hypotheekadviseur vindt die jou kan helpen om een goede keuze te maken. De adviseur vraagt je naar wat jij belangrijk vindt en hoe je wilt wonen. Je hoort hoe een hypotheek in die behoeften kan voorzien en waar jij op dient te letten bij de keuze voor een hypotheekverstrekker.

Een betrouwbare hypotheekadviseur adviseert de hypotheek die het best aansluit bij jouw situatie. Bovendien mag je rekenen op de begeleiding van het gehele proces, zodat dit van A tot Z in goede banen wordt geleid.

Soorten adviseurs

Er zijn verschillende antwoorden mogelijk op de vraag ‘wat is een hypotheekadviseur’, omdat je de keuze hebt uit drie verschillende soorten:

  • De bank of hypotheekverstrekker
  • Onafhankelijke hypotheekadviseur
  • Financieel planner: alleen advies

 

De bank of hypotheekverstrekker

De adviseur maakt onderdeel uit van de bank of hypotheekverstrekker. Dat garandeert diepgaande kennis van de eigen hypotheekproducten, maar maakt het doorgaans onmogelijk om een hypotheek bij een andere bank of verstrekker af te sluiten. Je krijgt advies van de geldverstrekkende instelling, waardoor de adviseur meestal geen alternatieven kan vergelijken.

Onafhankelijke hypotheekadviseur

De 100% onafhankelijke hypotheekadviseur kan alle beschikbare hypotheken vergelijken, om op basis van jouw wensen het beste advies uit te brengen. Je ervaart geen beperkingen door afspraken met hypotheekverstrekkers, maar kunt in plaats daarvan kiezen uit het volledige aanbod.

Financieel planner: alleen advies

De financieel planner kan je adviseren over financiële situaties, nu en in de toekomst. Houd er rekening mee dat een planner je alleen kan adviseren, hij of zij heeft niet de mogelijkheid om een product voor je af te sluiten. Wil je een hypotheek afsluiten? Dan is een financieel planner vaak ongeschikt, omdat veel banken vereisen dat je de hypotheek afsluit via een adviseur die daartoe bevoegd is.

Kosten voor het hypotheekadvies

De kosten van een hypotheekadvies kunnen flink uiteenlopen. De bank en geldverstrekker bieden doorgaans een goedkoper advies aan dan de ketens en uiteindelijk de 100% onafhankelijke adviseurs. Toch is het verstandig om niet alleen op de prijs af te gaan, op het moment dat je een keuze wilt maken.

Tip: schrikken hoge advieskosten je af? Bedenk je dat €2.000 advieskosten bij een hypotheek van €284.000 gelijk staan aan 0,07% rente over een periode van 10 jaar. Zou je dankzij het duurdere advies 0,1% minder rente betalen? Dan verdien je het advies dubbel en dwars terug.

De kosten voor een hypotheekadvies verschillen per type adviseur, net als op basis van jouw situatie. Als starter ben je vaak voordeliger uit, terwijl je als doorstromer iets meer kosten betaalt. Jouw situatie vraagt om een meer uitgebreide analyse, bijvoorbeeld door de koopwoning die je al bezit en de eventuele overwaarde die daarin is ontstaan.

Let op: ben je ondernemer? De kosten voor het hypotheekadvies liggen dan vaak (een stuk) hoger. Het advies vraagt om een grondige beoordeling van de gegevens van zowel de onderneming als die van jou als persoon. Daar gaat meer tijd in zitten en het is belangrijk om meer zaken te bespreken, zodat de hypotheek goed aansluit bij jouw wensen en situatie.

Het hypotheekadvies kost een flink bedrag, maar vormt een van de belangrijkste investeringen in een goede hypotheek. Dankzij een degelijk advies kan de hypotheek goedkoper uitpakken en weet je zeker dat je daarmee de juiste keuze maakt. Bovendien zijn de kosten voor het advies fiscaal aftrekbaar, zodat je daar netto een lager bedrag voor betaalt dan wat je bruto dient over te maken.

Kennismakingsgesprek: vrijblijvend

Wil je de beste keuze maken voor een hypotheekadviseur? Betrouwbare adviseurs bieden je de mogelijkheid om vrijblijvend kennis te maken. Tijdens een kennismakingsgesprek kun jij aangeven wat je belangrijk vindt, hoe je graag wilt wonen en of je specifieke wensen hebt voor de hypotheek.

Ervaar je een klik met de adviseur? Dan is het een goed idee om daarmee door te gaan. Er is niets zo belangrijk als jouw gevoel bij een adviseur, zodat hij of zij je kan helpen met het afsluiten van een hypotheek die goed bij je past.

Wij zijn jouw 100% onafhankelijke hypotheekadviseur in Gouda. Dat betekent dat we graag vrijblijvend met je kennismaken en je kunt rekenen op een advies waarin we alle hypotheekverstrekkers vergelijken. We zijn er voor starters, net als voor doorstromers en op het moment dat je de hypotheek wilt oversluiten. Meer weten of meteen vrijblijvend kennismaken? Plan zelf een afspraak in of neem contact op, we horen graag van je.

Over de schrijver
Met een enorme passie voor ondernemen en cijfers is Pascal Vergeer in 2013 gestart met Vergeer Financieel Advies. Inmiddels heeft hij honderden mensen geholpen met hun hypotheek en wordt hij gemiddeld beoordeeld met het cijfer 9.8 op Advieskeuze. Wil jij ook het hele financieringstraject van jouw hypotheek zorgeloos doorlopen? Neem dan gerust contact met ons op.
Reactie plaatsen