Hypotheek meenemen naar Nieuwe Woning: Zo Werkt Het.
Hypotheek meenemen naar Nieuwe Woning: Wat je moet weten en hoe het werkt
07 augustus 2023 
3 min. leestijd

Hypotheek meenemen naar Nieuwe Woning: Wat je moet weten en hoe het werkt

Het kopen van een nieuwe woning is een spannende stap in je leven, maar het kan ook gepaard gaan met de uitdaging om je bestaande hypotheek over te zetten naar je nieuwe koophuis. In dit artikel bekijken we het proces van het meenemen van een hypotheek naar een nieuwe woning, inclusief de voordelen en belangrijke overwegingen die je in gedachten moet houden.


In dit artikel komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Wat betekent "hypotheek meenemen naar nieuwe woning?
 • De voordelen van het meenemen van je hypotheek
 • Overwegingen bij het meenemen van je hypotheek
 • Het proces bij het meenemen van je hypotheek
 • Conclusie

Wat betekent "Hypotheek meenemen naar Nieuwe Woning"?

Wanneer je je hypotheek meeneemt naar een nieuwe woning, betekent dit dat je je bestaande hypotheeklening behoudt en deze overzet naar je nieuwe huis. In plaats van een nieuwe hypotheek af te sluiten voor je nieuwe woning, kun je de voorwaarden en rentetarieven van je huidige hypotheek behouden.

De Voordelen van het Meenemen van je Hypotheek

Het meenemen van je hypotheek naar je nieuwe woning biedt verschillende voordelen:

 1. Rentevoordeel: Als je huidige hypotheek een gunstige rente heeft, kun je dit voordeel behouden bij je nieuwe woning. Dit kan leiden tot lagere maandelijkse lasten en besparingen op de lange termijn.
 2. Geen Boeterente: Bij het oversluiten van een hypotheek naar een nieuwe geldverstrekker kunnen boeterentes van toepassing zijn. Door je huidige hypotheek mee te nemen, voorkom je deze extra kosten.
 3. Vertrouwde Voorwaarden: Je bent bekend met de voorwaarden van je huidige hypotheek en weet wat je kunt verwachten. Dit geeft je meer financiële zekerheid bij het kopen van je nieuwe huis.

Overwegingen bij het Meenemen van je Hypotheek

Voordat je besluit om je hypotheek mee te nemen naar je nieuwe woning, zijn er enkele belangrijke overwegingen:

 1. Nieuwe Woningwaarde: Controleer of de waarde van je nieuwe woning overeenkomt met het openstaande hypotheekbedrag. Als je nieuwe woning duurder is, moet je het verschil bijbetalen als eigen geld.
 2. Verbouwing en Verbeteringen: Als je van plan bent om je nieuwe woning te verbouwen of te verbeteren, overweeg dan of je voldoende financiering hebt na het meenemen van je hypotheek.
 3. Boetevrije Aflossing: Controleer of je huidige hypotheek boetevrije aflossing toestaat. Sommige hypotheekverstrekkers kunnen kosten in rekening brengen als je je hypotheek voortijdig aflost.

Hoe Werkt Het Meenemen van een Hypotheek?

 • Hypotheek Verhuizen: Je begint met het informeren van je huidige hypotheekverstrekker over je verhuisplannen. Zij zullen je informeren over de mogelijkheden en voorwaarden om je hypotheek mee te nemen.
 • Nieuwe Woning Kopen: Nadat je een nieuwe woning hebt gevonden, wordt de waarde van de oude hypotheek vergeleken met de waarde van de nieuwe woning. Dit bepaalt of de hypotheek kan worden meegenomen.
 • Hypotheekaanpassing: Afhankelijk van de waarde van je oude hypotheek en de nieuwe woning, kan je hypotheekverstrekker de hypotheek aanpassen. Je kunt ook besluiten om extra financiering toe te voegen als je een duurdere woning koopt.

Waar Moet Je Op Letten?

 • Hypotheekvoorwaarden: Controleer of je hypotheekvoorwaarden toestaan dat je je hypotheek meeneemt. Sommige hypotheekproducten hebben beperkingen.
 • Huidige Rentetarieven: Bij het meenemen van je hypotheek worden nieuwe rentetarieven toegepast. Vergelijk deze met de tarieven die je elders kunt krijgen om te zien of het voordelig is.
 • Overwaarde: Als je overwaarde hebt op je oude woning, kun je dit mogelijk inzetten voor je nieuwe woning.


Het Proces van het Meenemen van je Hypotheek

Het proces van het meenemen van je hypotheek naar je nieuwe woning omvat meestal de volgende stappen:

 1. Hypotheekadviseur Raadplegen: Neem contact op met een hypotheekadviseur om je situatie te bespreken en te bepalen of het meenemen van je hypotheek een geschikte optie is. 
 2. Waardebepaling Nieuwe Woning: Laat een taxatie uitvoeren om de waarde van je nieuwe woning te bepalen.
 3. Hypotheekaanvraag Indienen: Dien een aanvraag in bij je huidige hypotheekverstrekker om je hypotheek over te zetten naar je nieuwe woning.
 4. Hypotheekakte Ondertekenen: Als je aanvraag is goedgekeurd, onderteken je de hypotheekakte voor je nieuwe woning. Deze akte onderteken je bij de notaris. 


Conclusie

Het meenemen van je hypotheek naar je nieuwe woning biedt verschillende voordelen en kan een slimme financiële zet zijn, vooral als je een gunstige rentevoet hebt. Wil jij meer slimme tactieken om in deze tijd een volgende woning te kunnen kopen? Download onze gratis gids: Slim Bieden, Slim Financieren. We sturen de gids binnen enkele minuten naar je mailbox en ontdek de 5 cruciale tips waar je op moet letten voordat je een bod uitbrengt op jouw volgende koophuis. Als onafhankelijk hypotheekadviseur kunnen wij je helpen bij het nemen van een weloverwogen beslissing die past bij je financiële situatie en doelen bij het kopen van je nieuwe huis. Plan een afspraak in voor een gratis adviesgesprek en krijg inzicht in jouw mogelijkheden.


Ja, ik wil een Gratis Adviesgesprek!

Over de schrijver
Met een enorme passie voor ondernemen en cijfers is Pascal Vergeer in 2013 gestart met Vergeer Financieel Advies. Inmiddels heeft hij honderden mensen geholpen met hun hypotheek en wordt hij gemiddeld beoordeeld met het cijfer 9.8 op Advieskeuze. Wil jij ook het hele financieringstraject van jouw hypotheek zorgeloos doorlopen? Neem dan gerust contact met ons op.
Reactie plaatsen