Kun je een verbouwing meefinancieren? Hier kijkt de geldverstrekker naar
Kun je een verbouwing meefinancieren?
30 augustus 2020 
1 min. leestijd

Kun je een verbouwing meefinancieren?

Je hebt je droomwoning gevonden. Om de woning volledig naar je zin te maken zou je eigenlijk nog het een en ander willen verbouwen. Vaak kun je de kosten voor een verbouwing (gedeeltelijk) meefinancieren. Hoe dat financieel gezien werkt leggen we hieronder uit.

Hoeveel hypotheek kun je krijgen voor een verbouwing?

De marktwaarde na de verbouwing bepaalt hoeveel hypotheek je kunt krijgen. In het taxatierapport dat zal worden opgesteld, wordt zowel de waarde vóór de verbouwing, als de waarde na de verbouwing opgenomen. De taxateur wilt weten wat je precies gaat verbouwen. Hiervoor is een verbouwingsspecificatie nodig.

Het komt veel voor dat de waarde van het huis niet met dezelfde waarde stijgt als het bedrag dat jullie willen investeren in de woning. Hou er rekening mee dat 70% van de verbouwingskosten zorgt voor een waardestijging van je woning. Dat wil zeggen als je voor € 10.000 verbouwd je woning € 7.000 meer waard wordt.

Wanneer je een verbouwing wilt meefinancieren dan kijkt een geldverstrekker naar een aantal zaken;

  1. Het taxatierapport
    Wat is de marktwaarde na de verbouwing en hoeveel geld is er nodig voor de verbouwing.
  2. De maximale hypotheek die je op jouw inkomen kunt lenen
    Het totale hypotheekbedrag moet je op jouw inkomen kunnen lenen. Wil je meer zekerheid of de benodigde hypotheek haalbaar is? Plan dan een quickscan in.
  3. Het benodigde eigen geld dat nodig is om de verbouwing te realiseren
    Als in de verbouwingsspecificatie staat dat er € 10.000 nodig is om een waardestijging van € 7.000 te realiseren dan wil de geldverstrekker alleen € 7.000 hypotheek verstrekken als jij de aanvullende € 3.000 kunt aanvullen met eigen middelen. De kosten voor de verbouwing komen in een bouwdepot. Dat wil zeggen dat het geld voor de verbouwing op een geblokkeerde rekening komt te staan. De bonnen en facturen van de geplande verbouwing kun je vervolgens indienen bij de geldverstrekker. Na goedkeuring wordt de rekening betaalt door de geldverstrekker. Heb je het zelf voorgeschoten? Dan wordt het aan jou uitbetaald.

Voordat je een bod uitbrengt op een kluswoning is het verstandig om de verbouwingskosten en de verwachte marktwaarde na verbouwing op een rijtje te zetten. Wij kunnen je helpen om inzicht te krijgen in de marktwaarde. Vervolgens geven we een helder beeld over het benodigde eigen geld en de verwachte maandlasten. Plan hiervoor een quickscan in of neem contact met ons op.

 

________________

 

Al struinend op Funda verliefd geworden op een volgende woning? Blijft het plan om te verhuizen in je hoofd spoken? Goed teken! Het uitzoeken van financiële mogelijkheden op het gebied van een volgende woning complex. Door middel van een overzichtelijk stappenplan bereid ik je stap voor stap voor op het kopen van de volgende woning.


Over de schrijver
Met een enorme passie voor ondernemen en cijfers is Pascal Vergeer in 2013 gestart met Vergeer Financieel Advies. Inmiddels heeft hij honderden mensen geholpen met hun hypotheek en wordt hij gemiddeld beoordeeld met het cijfer 9.8 op Advieskeuze. Wil jij ook het hele financieringstraject van jouw hypotheek zorgeloos doorlopen? Neem dan gerust contact met ons op.
Reactie plaatsen