Hoe komen de enorme prijsstijgingen tot stand?
Zorgwekkende prijsstijgingen, wat is er precies aan de hand?
31 augustus 2022 
2 min. leestijd

Zorgwekkende prijsstijgingen, wat is er precies aan de hand?

Het nieuws staat er vol van: de zorgwekkende prijsstijging van gas en elektra. De prijzen zijn 3 a 4 maal zo hoog als vorig jaar. Wat er gebeurd in de energiemarkt is ongekend en heb ik niet eerder gezien. Heel eerlijk… ik ben sprakeloos… 


Als financieel adviseur boeit het mij enorm wat er op dit moment economisch gaande is. Aan de voorkant merken we de enorme prijsstijgingen van gas en elektra, met gevolg een duurdere boodschappenkar en hoge inflatie. Maar wat gebeurd er precies aan de achterkant? Rusland heeft de toevoer van brandstof naar Europa beperkt, maar ook andere landen waar wij grondstoffen halen kampen met problemen. 


Wat is er precies aan de hand waardoor de prijzen zo hard stijgen?

🇷🇺 Rusland was een grote leverancier voor gas en stroom. Door de perikelen tussen Rusland en Oekraïne is deze kraan deels dichtgedraaid en zijn we afhankelijk van andere landen. 


Doordat de vraag groter is dan het aanbod, ontstaat er schaarste. Hierdoor stijgen de prijzen. Ook de extreme hitte en droogte zorgen voor schaarste; 


🇫🇷 De kerncentrales in Frankrijk draaien maar op halve kracht. Deze centrales halen water uit de rivier om te kunnen koelen. Door de hitte is de watertemperatuur opgelopen, evenals het water dat vervolgens weer geloosd moet worden. Doordat dit de natuur beschadigd, zijn er kerncentrales uitgeschakeld. 


🇩🇪 In Duitsland is er een bevoorradingsprobleem bij hun kolencentrales. De kolen komen door de Rijn uit Rotterdam en Amsterdam. Door het lage waterpeil kan een schip maar voor ⅓ gevuld worden met kolen. 


🇳🇴 Noorwegen wekt stroom op door middel van waterkrachtcentrales, door droogte kan er minder stroom opgewekt worden en dit zorgt ervoor dat er minder geëxporteerd wordt Nederland.

Ontwikkeling energieprijzen

Gasprijs was in augustus 2021 gemiddeld € 0,95 per kuub. Eind juli van dit jaar was de gasprijs gestegen naar € 2,60 en zit sinds deze maand in een behoorlijke lift. We zitten inmiddels in eind augustus 2022 en de gasprijzen gaan richting € 3,50 tot 4,-. Dat is zelfs 4 x zo veel als vorig jaar!

Ook de prijzen van elektriciteit zijn zo'n 3 x zo hoog als vorig jaar: De kWh prijs was in augustus '21 € 0,25, eind juli dit
jaar was de prijs verdubbeld naar € 0,50 en staat inmiddels op € 0,80.

De verwachting is dat de gasprijzen tot boven de € 4,- per kuub zullen stijgen en de kWh prijzen tot boven de € 1,-

Welke acties kan ik ondernemen?
Binnen mijn service abonnement adviseer ik mijn klanten over de voordeligste energieleverancier en verzorg ik de overstap. Op dit moment adviseer ik mijn klanten om geen actie te ondernemen als dat niet nodig is: als nieuwe klant betaal je meer voor een kuub gas en een kWh dan een bestaande klant. 

Persoonlijk ben ik een groot voorstander van zonnepanelen. Zowel thuis als op kantoor heb ik het dak vol liggen. Met name op kantoor verbruik ik slechts 20% van de opgewekte kWh zelf, de overige 80% verkoop ik aan de energiemaatschappij tegen € 0,63 cent per kWh. Met deze opbrengst betaal ik de gasrekening. Het is een flinke investering, maar met de huidige tarieven is deze investering mogelijk al binnen 2 jaar terugverdiend. 

Mijn advies: als je nog een stukje dak over hebt, leg deze vol met zonnepanelen.

Enthousiast geworden over verduurzamen? Maar ontbreekt het je aan eigen middelen? Ik kan de mogelijkheden voor het financieren van de verduurzaming voor je in kaart brengen.Afspraak inplannen


Over de schrijver
Met een enorme passie voor ondernemen en cijfers is Pascal Vergeer in 2013 gestart met Vergeer Financieel Advies. Inmiddels heeft hij honderden mensen geholpen met hun hypotheek en wordt hij gemiddeld beoordeeld met het cijfer 9.8 op Advieskeuze. Wil jij ook het hele financieringstraject van jouw hypotheek zorgeloos doorlopen? Neem dan gerust contact met ons op.
Reactie plaatsen