Koopcontract tekenen? Dit komt er bij kijken
Koopcontract tekenen? Dit komt er bij kijken
30 augustus 2020 
1 min. leestijd

Koopcontract tekenen? Dit komt er bij kijken

Het huis van je dromen gevonden, een bod uitgebracht en heeft de verkoper het bod geaccepteerd? Dan wordt het tijd om het koopcontract te tekenen. Er is standaard sprake van een ‘voorlopig koopcontract’, al dien je er rekening mee te houden dat dit eigenlijk niet zo ‘voorlopig’ is. Vergeer Financieel Advies spreekt liever gewoon van het koopcontract. Er is sprake van enkele ontbindende voorwaarden, maar verder is er sprake van een daadwerkelijk koopcontract dat je de woning zal opleveren wanneer

Voorlopig koopcontract is niet zo voorlopig

Een voorlopig koopcontract kun je het best beschouwen als een ‘koopcontract’, de akte is in ieder geval niet vrijblijvend. Je kunt het koopcontract tekenen wanneer je de woning daadwerkelijk wilt kopen, aangezien je hiermee akkoord gaat met de voorwaarden. Je hebt standaard 3 dagen bedenktijd na het tekenen, na dat moment is het contract bindend en kun je er alleen op basis van de ontbindende voorwaarden nog onderuit.

Ontbindende voorwaarden koopcontract

Je kunt het koopcontract tekenen op basis van enkele ontbindende voorwaarden, zoals met betrekking tot de financiering of de bouwkundige keuring. Het is bijvoorbeeld verstandig om aan te geven dat je onder de verkoop uit wilt kunnen op het moment dat je de hypotheek niet rond krijgt, iets dat bovendien heel gebruikelijk is. Daarnaast kun je het koopcontract tekenen op basis van de ontbindende voorwaarden dat je van de koop af kunt wanneer uit de bouwkundige keuring blijkt dat je grote uitgaven zal moeten doen om de staat van de woning te herstellen.

Heb je deze ontbindende voorwaarden in het koopcontract laten opnemen? Dan kun je het koopcontract tekenen, waarmee je (na 3 dagen bedenktijd) de verplichting tot aankoop aangaat op basis van de voorwaarden die je accepteert. Het is vervolgens aan jou om de financiering in orde te maken, in de meeste gevallen zal je daarvoor een hypotheek moeten aanvragen bij een bank of andere hypotheekverstrekker. Je hebt daarvoor 4 – 6 weken de tijd, dus zorg ervoor dat je daar op korte termijn mee aan de slag gaat.

Tekenen van het koopcontract

Het tekenen van het koopcontract is voor veel huizenkopers een mooi moment. Vergeer Financieel Advies adviseert je om er in ieder geval samen naartoe te gaan en bij voorkeur een fototoestel mee te nemen. Is het je eerste woning? Dan is het tekenen van het koopcontract bij de notaris een bijzonder moment, dat je bovendien waarschijnlijk een bos bloemen, een mooie pen of een ander geschenk op zal leveren. Het koopcontract tekenen voor de woning van je dromen doe je maar één keer, dus zorg er in ieder geval voor dat je ervan geniet!

Over de schrijver
Met een enorme passie voor ondernemen en cijfers is Pascal Vergeer in 2013 gestart met Vergeer Financieel Advies. Inmiddels heeft hij honderden mensen geholpen met hun hypotheek en wordt hij gemiddeld beoordeeld met het cijfer 9.8 op Advieskeuze. Wil jij ook het hele financieringstraject van jouw hypotheek zorgeloos doorlopen? Neem dan gerust contact met ons op.
Reactie plaatsen