Een Hypotheek met NHG in 2024?
Nationale Hypotheek Garantie (NHG) Grens 2024 stijgt
20 december 2023 
1 min. leestijd

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) Grens 2024 stijgt


De NHG grens wordt in 2024 verhoogd naar € 435.000,-. Besluit je om te investeren in energiebesparende maatregelen, dan is de NHG grens € 461.100,- De kosten voor het afsluiten van een NHG hypotheek blijven ongewijzigd, hiervoor betaal je 0,6% van het hypotheekbedrag. 


Wat is NHG?

NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie. Het is een fonds vanuit de overheid, door het Waarborgfonds Eigen Woning. Dat fonds biedt banken en hypotheekverstrekkers de garantie dat het geleende bedrag wordt terugbetaald, ook als je daar zelf niet meer toe in staat bent. Raak je werkloos of arbeidsongeschikt, gaan jullie scheiden of komt je partner te overlijden? In die gevallen kun je de schuld laten kwijtschelden door het fonds. Prettig voor jou als consument, maar minstens zo belangrijk voor de geldverstrekker.

Lees hier het begrip NHG uitgelegd.


NHG-grens in 2024 verhoogd

Vanaf 1 januari 2024 wordt de NHG-grens verhoogd naar € 435.000, en naar € 461.100 als je investeert in energiebesparende voorzieningen. Deze verhoging maakt NHG toegankelijker voor meer woningeigenaren, wat extra zekerheid biedt bij financiële problemen of een gedwongen verkoop.


Invloed van verduurzaming van je woning op NHG Grens

Wanneer je gaat investeren in energiebesparende maatregelen, dan is de NHG grens € 461.100,- Bij verduurzaming van je huis kun je denken aan zonnepanelen of warmte pompen. Wil je meer weten over het verduurzamen van je huis? Lees hier al onze blogs over het verduurzamen van je woning.


Kosten voor NHG grens in 2024

Om een NHG hypotheek af te sluiten, betaal je een eenmalig bedrag (de borgtochtprovisie) van 0,6% van de hypotheeksom. Dit bedrag en de NHG-grens worden jaarlijks herzien, gebaseerd op de gemiddelde woningwaarde. De kosten voor de aanvraag van een NHG hypotheek zijn fiscaal aftrekbaar. 

Lees hier alle wijzigingen in de voorwaarden en normen in 2024: https://www.nhg.nl/nhg-actueel/voorwaarden-en-normen-2024/


NHG Hypotheek aanvragen?

Kom je in aanmerking voor een Hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie? En wil je weten of dit gunstig is voor je? Plan gratis een vrijblijvend hypotheekgesprek in. Dan kunnen we beoordelen of voor jou wel of geen NHG wenselijk is. 

Over de schrijver
Met een enorme passie voor ondernemen en cijfers is Pascal Vergeer in 2013 gestart met Vergeer Financieel Advies. Inmiddels heeft hij honderden mensen geholpen met hun hypotheek en wordt hij gemiddeld beoordeeld met het cijfer 9.8 op Advieskeuze. Wil jij ook het hele financieringstraject van jouw hypotheek zorgeloos doorlopen? Neem dan gerust contact met ons op.
Reactie plaatsen