Uitbouw van je Woning Financieren: Waar moet je op letten?
Financieren van een Uitbouw van je Woning: Alles wat je Moet Weten
23 augustus 2023 
2 min. leestijd

Financieren van een Uitbouw van je Woning: Alles wat je Moet Weten

Je hebt een fijn huis, maar mist net even wat extra ruimte. Je bent aan het zoeken naar mooie voorbeelden op het internet, hoe gaat jouw uitbouw er uit zien? Wil je een serre of een uitbouw met lichtstraat? Al deze keuzes hebben invloed op de kosten van een uitbouw. Voordat je begint met het plannen van je uitbouwproject, zijn er enkele belangrijke overwegingen waar je rekening mee moet houden. In deze blog bespreken we alles wat je moet weten over het financieren van een uitbouw, inclusief de waarde ervan, vergunningen, kosten en meer.

Is een Uitbouw het Waard?

Voordat je begint met het plannen van een uitbouw, is het belangrijk om te overwegen of het de investering waard is. Een uitbouw kan zorgen voor een waardevermeerdering van je huis en de leefbaarheid ervan vergroten. Denk na over je huidige en toekomstige behoeften. Als je merkt dat je ruimte tekort komt in je huis, kan een uitbouw een rendabele investering zijn.

Uitbouwen Zonder Vergunning: Wat Zijn de Regels?

In sommige gevallen kun je een uitbouw uitvoeren zonder vergunning, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Deze voorwaarden variëren afhankelijk van de grootte en locatie van de uitbouw. Het is essentieel om bij je lokale gemeente na te gaan of je uitbouw vergunningvrij is of dat er een omgevingsvergunning nodig is. Zorg ervoor dat je aan alle regels en voorschriften voldoet voordat je begint. 

Aanbouw of Uitbouw: Wat is het Verschil?

Een veelvoorkomend misverstand is het verschil tussen een aanbouw en een uitbouw. Een aanbouw is een nieuwe ruimte die aan de zijkant of achterkant van je huis wordt toegevoegd. Een uitbouw daarentegen houdt in dat je een bestaande ruimte vergroot, bijvoorbeeld door de achtergevel te verplaatsen. Het is belangrijk om te begrijpen welke optie het beste bij je plannen past. Over het algemeen is een uitbouw duurder dan een aanbouw, omdat bij een uitbouw vaak meer constructieve aanpassingen nodig zijn, bijvoorbeeld het verplaatsen van muren, het plaatsen van funderingen en het aanpassen van een bestaande woningstructuur. 

Mag Je Uitbouwen? Hoe Weet Je Het Zeker?

Om te bepalen of je mag uitbouwen, moet je rekening houden met diverse factoren, zoals het bestemmingsplan van je gemeente, de afmetingen van de uitbouw en de afstand tot de perceelgrenzen. Raadpleeg altijd je gemeente of een deskundige om te bevestigen dat je aan alle vereisten voldoet voordat je begint met de bouwwerkzaamheden. Via een vergunningcheck kan je controleren of je een omgevingsvergunning nodig hebt of een melding moet doen.

Kosten van een Uitbouw: Waar Moet Je Op Rekenen?

De kosten van een uitbouw kunnen variëren op basis van factoren zoals de grootte van de uitbouw, het type materialen dat wordt gebruikt en de complexiteit van de bouwwerkzaamheden. Naast de bouwkosten moet je ook rekening houden met eventuele vergunningskosten, architectkosten en afwerking van het interieur. Het is verstandig om meerdere offertes aan te vragen en een budget op te stellen voordat je begint.

Financieringsopties voor je Uitbouw

Er zijn verschillende financieringsopties beschikbaar voor het bekostigen van een uitbouw:

  • Spaargeld: Als je voldoende spaargeld hebt, kun je de uitbouw mogelijk uit eigen zak financieren.
  • Hypotheek Verhogen: Je kunt je bestaande hypotheek verhogen om de kosten van de uitbouw te dekken.
  • Persoonlijke Lening: Een persoonlijke lening kan een optie zijn als je de uitbouw op korte termijn wilt financieren.
  • Tweede Hypotheek: Als je hypotheekruimte toelaat, kun je een tweede hypotheek afsluiten voor de financiering van de uitbouw.

Conclusie

Het financieren van een uitbouw van je woning vereist zorgvuldige planning en overweging. Voordat je begint, onderzoek je de regels omtrent vergunningen, bepaal je de kosten en onderzoek je de meest geschikte financieringsoptie. Een uitbouw kan niet alleen je woonruimte vergroten, maar ook de waarde en functionaliteit van je huis aanzienlijk verbeteren.Wil jij weten wat jouw financiële mogelijkheden zijn voor de financiering van een uitbouw? Heb jij nog ruimte om je hypotheek te verhogen? Wat zijn de extra maandlasten voor een tweede hypotheek? Plan een gratis adviesgesprek in en krijg inzicht in jouw mogelijkheden.


Ja, ik wil een Gratis Adviesgesprek!

Over de schrijver
Met een enorme passie voor ondernemen en cijfers is Pascal Vergeer in 2013 gestart met Vergeer Financieel Advies. Inmiddels heeft hij honderden mensen geholpen met hun hypotheek en wordt hij gemiddeld beoordeeld met het cijfer 9.8 op Advieskeuze. Wil jij ook het hele financieringstraject van jouw hypotheek zorgeloos doorlopen? Neem dan gerust contact met ons op.
Reactie plaatsen