NHG (Nationale Hypotheek Garantie) uitgelegd

NHG - Nationale Hypotheek Garantie uitleg

Kom je in aanmerking voor een NHG grens? Lees hier alles over het begrip NHG en aan welke voorwaarden je moet voldoen om aanspraak te maken op een NHG hypotheek.


Wat is de NHG regeling?

NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie. Het is een fonds vanuit de overheid, door het Waarborgfonds Eigen Woning. Dat fonds biedt banken en hypotheekverstrekkers de garantie dat het geleende bedrag wordt terugbetaald, ook als je daar zelf niet meer toe in staat bent. Raak je werkloos of arbeidsongeschikt, gaan jullie scheiden of komt je partner te overlijden? In die gevallen kun je de schuld laten kwijtschelden door het fonds. Prettig voor jou als consument, maar minstens zo belangrijk voor de geldverstrekker.

Wat is de NHG grens?

De NHG-grens, ofwel de maximale koopsom van een woning waarvoor de Nationale Hypotheek Garantie kan worden afgesloten, kan jaarlijks variëren. Deze grens wordt aangepast aan de gemiddelde huizenprijzen en marktomstandigheden in Nederland.


Lees hier onze blog over de huidige NHG grens.



Voordelen van een NHG Hypotheek?

Lagere hypotheekrente: Omdat het risico voor geldverstrekkers lager is bij een NHG-hypotheek, krijg je vaak een lagere hypotheekrente. Dit kan aanzienlijk schelen in je maandlasten.

Financiële zekerheid: Met NHG heb je een vangnet bij financiële tegenslagen, waardoor je minder risico loopt om je huis te moeten verkopen als je de hypotheek niet meer kunt betalen.

Verantwoorde lening: NHG zorgt ervoor dat je niet meer leent dan verantwoord is, gebaseerd op je inkomen en de waarde van de woning.


Wat zijn de belangrijke voorwaarden voor een NHG hypotheek?

Om een NHG hypotheek af te kunnen sluiten dien je aan een paar belangrijke voorwaarden te voldoen. Het gaat dan om:

  1.  De NHG grens
  2. De kosten voor de garantie
  3. De gestelde voorwaarden.


1. De NHG grens: maximale huizenprijs

De NHG grens is een belangrijke voorwaarde. De garantie is bedoeld om meer mensen een eigen huis te kunnen laten kopen. Banken bieden een scherpere rente aan in ruil voor de extra zekerheid. Die lagere rente maakt een eigen huis beter betaalbaar, voor een grotere groep mensen.

Er is een maximale huizenprijs vastgesteld, waarmee je in aanmerking kunt komen voor NHG. Die grens wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld, aan de hand van de gemiddelde prijsontwikkeling in Nederland.

In mijn blog "Kan ik een NHG hypotheek afsluiten? 3 belangrijke voorwaarden" lees je de huidige NHG grens.

Tip: meer lenen dan de NHG-grens? Er is een uitzondering mogelijk, als je energiezuinige maatregelen neemt. Het is mogelijk om bovenop de reguliere grens een bedrag te lenen om die maatregelen te nemen. Houd er wel rekening mee dat niet alle banken deze mogelijkheid ook daadwerkelijk bieden.

Wij brengen je als hypotheekadviseur graag in kaart wat je maximaal kunt lenen, met of zonder NHG. En denk je na over energiezuinige maatregelen? Ook daar kunnen we je goed in begeleiden, zodat precies duidelijk is waar je aan toe bent en wat je van de geldverstrekker kunt verwachten.

2. Kosten van NHG

Voor het verkrijgen van NHG betaal je een eenmalige premie, de zogenaamde borgtochtprovisie. Deze kosten zijn een percentage van de hypotheek en zijn fiscaal aftrekbaar.

3. Kosten van een NHG Hypotheek: 0,6% van de koopsom aan premie

Een andere voorwaarde voor een NHG hypotheek is het betalen van de premie om er gebruik van te kunnen maken, een zogenaamde borgtochtprovisie. Deze kosten zijn 0,6% van de koopsom en zijn fiscaal aftrekbaar.


Voor wie is NHG Geschikt?

NHG is met name interessant voor kopers van een eerste woning of mensen die niet veel meer dan de gemiddelde woningwaarde lenen. De regeling is bedoeld voor hypotheken tot een bepaald maximumbedrag, wat jaarlijks kan veranderen.


Aanvraagproces

Je kunt NHG aanvragen via je hypotheekadviseur wanneer je een hypotheekofferte aanvraagt. Zij kunnen je helpen met alle benodigde documenten en voorwaarden.



Reactie plaatsen