Benieuwd welke subsidies er beschikbaar zijn voor het kopen van een huis? Als starter is de kans groot dat je gebruik kunt maken van de beschikbare subsidies. Dit betekent dat je kunt profiteren van een hypotheek waarover je nog geen rente hoeft betalen. De subsidies voor het kopen van een huis zorgen ervoor dat je de kosten kunt drukken, op basis van specifieke voorwaarden met betrekking tot de woning en tot jezelf. Vergeer Financieel Advies adviseert je graag over de mogelijkheden.
Starterslening aanvragen
De starterslening vormt een belangrijke subsidie voor starters, zoals de naam uiteraard al deed vermoeden. Een starterslening biedt je een rentevaste periode van 15 jaar, waarbij je de eerste 3 jaar nog geen rente hoeft te betalen en geen aflossingen hoeft te doen. Is je inkomen daarna voldoende gestegen om dit wel te kunnen doen? Het is zelfs mogelijk om een hertoetsing aan te vragen, die leidt tot een maandlast die past bij je inkomen.
Een starterslening kun je aanvragen bij de gemeente. Gemeenten hebben zelf de vrijheid om de starterslening wel of niet aan te bieden, ze bekijken daarvoor de lokale woningmarkt en stellen zelf voorwaarden om te bepalen wie hiervoor in aanmerking komt.
Houd er rekening mee dat de koopsubsidie voor starters helaas niet meer bestaat. Deze subsidie leidde tot een maandelijkse bijdrage in de hypotheeklasten, je dient die nu zelf te betalen. Je kunt de starterslening aan de andere kant wel gewoon opnemen in de reguliere hypotheeklasten, wat betekent dat je recht hebt op hypotheekrenteaftrek vanaf het moment dat je over dit deel rente gaat betalen.
NHG subsidie
Naast de starterslening is er nog een andere belangrijke subsidie voor het kopen van een huis beschikbaar. Het gaat om de Nationale Hypotheek Garantie, de NHG. Je hebt de mogelijkheid de overheid de hypotheek te laten ‘garanderen’, zodat de bank meer zekerheid heeft over het terugbetalen daarvan. Op het moment dat je een huis koopt ga je een (grote) schuld aan bij de bank. Zou je de woning onverhoopt op korte termijn moeten verkopen en levert die vanwege de haast niet het gewenste bedrag op? Met name bij scheidingen of bij het verlies van werk kun je in een achtbaan terecht komen, met een executieveiling tot gevolg. Dit levert doorgaans een lagere waarde van de woning op, waardoor de opbrengst mogelijk te laag is om de hypotheek af te lossen.
Indien je gebruik maakt van de Nationale Hypotheek Garantie staat de stichting hierachter uit naam van de overheid garant voor je lening. Je ontvangt het restbedrag dat je nodig hebt om een restschuld bij de bank te voorkomen. Dankzij deze zekerheid kun je bij de bank bovendien rekenen op een meer scherpe hypotheekrente, je betaalt het laagste rentetarief. Dit betekent dat de NHG subsidie je helpt om relatief voordelig een woning te kopen. Bovendien kun je rekenen op een belangrijke mate van zekerheid, die voorkomt dat je een restschuld zal overhouden op het moment dat je de woning gedwongen dient te verkopen.
Meer weten over NHG? Lees dan verder op onze blogs:
- Wat is de NHG-grens voor 2025? Belangrijke wijzigingen en verhogingen
- Kan ik een NHG hypotheek afsluiten? 3 belangrijke voorwaarden