Bieden op een huis en benieuwd hoe je dat het best aan kunt pakken? Zorg er allereerst voor dat je goed weet waar je op biedt. Dat lijkt wellicht een open deur, maar zorg ervoor dat je minimaal twee keer een bezichtigingen plant. Zorg dat je weet wat de marktwaarde van de woning is.
Bezichtiging en nog een bezichtiging
Ben je na de eerste bezichtiging verliefd geworden op het huis? Gefeliciteerd! Het is echter verstandig om in ieder geval nog een tweede bezichtiging te plannen. Wellicht heb je wat details over het hoofd gezien, heb je bijvoorbeeld getest of de ramen en deuren gemakkelijk open en dicht gaan? Je kunt pas bieden op een huis wanneer je uitstekend op de hoogte bent van de kwaliteit daarvan. Bezoek de kelder en check de CV-ketel, alsof het je eigen huis is. Het is voor het bieden op een huis bovendien verstandig om nog eens iemand anders mee te nemen, bij voorkeur een kritisch persoon die als ‘advocaat van de duivel’ kan optreden en je wellicht kan wijzen op zaken die je zelf over het hoofd hebt gezien.
Waarde bepalen en openingsbod
Je kunt pas bieden op een huis wanneer je weet wat de woning waard is. Je kunt simpelweg af gaan op de vraagprijs van de verkoper, maar er zijn meer objectieve methoden beschikbaar. Je kunt het Kadaster raadplegen, online de WOZ-waarde van een woning opvragen en een waardebepaling uit laten voeren.
Wil je voor het bieden op een huis volledig zeker zijn van de waarde van een woning? Maak dan gebruik van een aankooptaxatie. Deze kun je in bepaalde gevallen ook weer gebruiken voor het aanvragen van de hypotheek. Daarnaast kun je een bouwkundige keuring laten uitvoeren, vooral interessant wanneer je wilt bieden op een ouder huis of op het moment dat je een nieuwbouwwoning koopt.
Zelf bieden op een huis
Wil je zelf bieden op een huis? Ga er allereerst vanuit wat je zelf kunt en wilt betalen. Welk bedrag kun je lenen en wat heb je daarnaast zelf beschikbaar? Is er sprake van andere mogelijke kopers en wil je de woning graag hebben of is het één van de alternatieven? Probeer bovendien na te gaan hoe graag de verkoper van de woning af wil. Staat de woning al een tijd lang te koop? Dan is de kans groot dat een lager openingsbod kans van slagen heeft.
Het bieden op een huis doe je onder ontbindende voorwaarden. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je van de bieding kunt afzien indien je de financiering niet rond krijgt of uit de bouwkundige keuring blijkt dat er flink verbouwd dient te worden.
Het bieden op een huis kun je schriftelijk, telefonisch of soms via de website van de makelaar doen. Wil je telefonisch bieden? Bevestig je bod dan per email, zodat dit zwart op wit staat.