Wat is het overgangsrecht
Wat is het overgangsrecht?
30 augustus 2020 
0 min. leestijd

Wat is het overgangsrecht?

Het overgangsrecht is in 2013 ontstaan. De fiscale wetgeving op het gebied van de eigen woning is in dat jaar aangepast. Wat houdt dat overgangsrecht in en wanneer krijg je ermee te maken?

Het overgangsrecht geldt voor een hypotheek die al bestond voor 1 januari 2013. Vanaf 2013 zijn er nieuwe hypotheekregels. Een hypotheek is alleen nog aftrekbaar als je de lening annuïtair of lineair aflost binnen dertig jaar.

Als je op 31 december 2012 al een hypotheek had, dan kun je voor het bedrag van deze hypotheek de oude regels laten gelden en ben je niet verplicht om annuïtair of lineair af te lossen voor dat deel. Als je een hogere hypotheek afsluit dan je had (bijvoorbeeld omdat je nieuwe woning duurder is dan je oude) zijn voor dat hogere hypotheekdeel de nieuwe regels van toepassing. Daarnaast mag bij oversluiting of verhuizing de aflossingsvrije hypotheek niet hoger zijn dan 50% van de marktwaarde van de woning.

__________

Al struinend op Funda verliefd geworden op een volgende koopwoning? Blijft het plan om te verhuizen in je hoofd spoken? Goed teken! Het uitzoeken van financiële mogelijkheden op het gebied van een volgende woning complex. Plan een gratis adviesgesprek in om jouw hypotheekmogelijkheden te ontdekken.

 

Over de schrijver
Met een enorme passie voor ondernemen en cijfers is Pascal Vergeer in 2013 gestart met Vergeer Financieel Advies. Inmiddels heeft hij honderden mensen geholpen met hun hypotheek en wordt hij gemiddeld beoordeeld met het cijfer 9.8 op Advieskeuze. Wil jij ook het hele financieringstraject van jouw hypotheek zorgeloos doorlopen? Neem dan gerust contact met ons op.
Reactie plaatsen