Hypotheek advies: wat komt er aan bod? [checklist]
Hypotheek advies: wat komt er aan bod? [checklist]
30 augustus 2020 
3 min. leestijd

Hypotheek advies: wat komt er aan bod? [checklist]

Hypotheek advies inwinnen en benieuwd wat er allemaal aan bod komt? Voor het tarief dat we berekenen doorlopen we 8 belangrijke stappen. We begeleiden je met advies over de hypotheek, maar brengen voor die tijd natuurlijk jouw wensen en de beschikbare mogelijkheden in kaart. Met een goed hypotheekadvies vink je alle belangrijke stappen af, zodat je precies weet wat er kan, wat het zal kosten en waarmee je de beste keuze maakt.

Hypotheek advies checklist: 8 belangrijke stappen

Voor de hypotheek advies checklist maken we gebruik van 8 belangrijke stappen:

  • Kennismaking: elkaar leren kennen
  • Financiële situatie: verdiepen
  • Wensen: en mogelijkheden
  • Hypotheekopties: alles op een rij
  • Scenario’s: de toekomst in beeld
  • Belastingen: fiscale voordelen
  • Hypotheekadvies: uitkomst en rapport
  • Aanvraag: bij de geldverstrekker

Kennismaking

Het advies over de hypotheek begint met een kennismaking. We leggen je uit wat onze werkwijze zal zijn, welk tarief we berekenen en we zullen je ons dienstverleningsdocument. Daarin leggen we je uit wat we voor je kunnen betekenen en bij welke banken en andere geldverstrekkers we een hypotheek voor je kunnen afsluiten.

Financiële situatie

Na de kennismaking gaan we aan de slag met het daadwerkelijke hypotheek advies. We bespreken het beschikbare inkomen, het spaargeld, eventuele schulden en bijzondere uitgaven. Is er sprake van pensioen, speciale verzekeringen of al een bestaande hypotheek? Ook die zaken komen aan bod tijdens de tweede stap van onze checklist. Op die manier ontstaat er een beeld van de mogelijkheden om een huis te kopen.

Wensen

Het kopen van een huis gaat om meer dan de hypotheek alleen. We vragen naar jullie toekomstplannen en wensen. Aan de hand daarvan schetsen we een beeld van de toekomst, bijvoorbeeld om minder te gaan werken of met een kinderwens. Daar stemmen we de plannen op af, zodat de hypotheek zowel nu als in de toekomst goed past bij jouw of jullie situatie.

We berekenen de maandlasten voor de gehele looptijd van de hypotheek en denken graag met je mee over ontbindende voorwaarden. Dat laatste is vooral belangrijk als je al een huis gekocht hebt, maar we leggen je er ook in andere situaties natuurlijk graag over uit.

Hypotheekopties

We bespreken tijdens het hypotheek advies de verschillende hypotheekvormen de er beschikbaar zijn, net als de ‘rentevaste periode’. We leggen je uit wat dit inhoudt en helpen je graag daar een goede keuze in te maken. Door rekening te houden met bijkomende kosten, je te vertellen over de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en eventuele mogelijkheden voor een starterslening te onderzoeken.

Tip: ben je van plan om energiebesparende maatregelen te nemen? Dat biedt soms mogelijkheden voor meer hypotheek. We leggen je dit graag uit, zodat er gebruik van kunt maken om energie te besparen en een hogere hypotheek af te sluiten. 

Scenario’s

Zodra we aankomen bij de scenario’s hebben we een groot deel van de checklist voor het advies over de hypotheek afgewerkt. Dit is het moment waarop we eventuele problemen bespreken, zodat je goed weet wat er in die gevallen zou gebeuren.

We bespreken scenario’s voor arbeidsongeschiktheid en werkloosheid, net als voor overlijden, bij een scheiding en die voor het pensioen. Kun je de hypotheek in die gevallen blijven betalen? Is het verstandig om een verzekering af te sluiten of zijn er andere oplossingen beschikbaar? Wij zorgen er hiermee als hypotheekadviseur voor dat je ook bij eventuele problemen in de woning kunt blijven wonen. Of we leggen uit wat de risico’s zijn, waarna je zelf kunt besluiten om dat risico te nemen en een andere afweging te maken.

Belastingen

Een hypotheek kost geld, maar biedt ook mogelijkheden tot belastingvoordeel. De belangrijkste is de renteaftrek. Het levert een aanzienlijk belastingvoordeel op, waarover we je graag meer vertellen. We leggen je uit hoe lang je er (nog) gebruik van kunt maken, wat het netto voordeel is en hoe je daar in de praktijk iets van zal merken.

Let op: heb je al een bestaande woning en wil je een nieuw huis kopen? We leggen je graag uit over de bijleenregeling, ook in relatie tot de hypotheekrenteaftrek.

We zorgen er tijdens het hypotheek advies voor dat we je uitleggen over de renteaftrek en eenmalig af te trekken kosten. Een compleet advies, zodat jij weet waar je aan toe bent en je geen fiscale voordelen laat liggen.

Hypotheekadvies

Zodra we de rest van de checklist hebben afgewerkt komen we uit bij het daadwerkelijke hypotheekadvies.

We bespreken de eerdere berekening en analyse. We maken een vergelijking van hypotheekaanbieders, door goed te kijken naar zowel de hypotheekrente als de hypotheekvoorwaarden. En is er sprake van verzekeringen bij de hypotheek? Dan leggen we ook de voorwaarden daarvan uit en kunnen we je daarover goed adviseren.

We kijken naar meer dan de hypotheekrente alleen. Hoe lang is bijvoorbeeld de offerte geldig en wat gebeurt er als je in de toekomst wilt verhuizen? We denken alvast na over mogelijkheden om in de toekomst te verbouwen en over wat het kost als je de hypotheek vroegtijdig wilt aflossen. Op die manier maak je een zowel goede als goedkope keuze.

Aanvraag

Is de hypotheek helemaal naar wens en is het je allemaal goed duidelijk? Dan zullen wij de hypotheek als hypotheekadviseur voor je aanvragen bij de bank of andere geldverstrekker.

Wij controleren de documenten die je aanlevert, voordat we die opsturen naar de geldverstrekker. We voorkomen daarmee een eventuele afwijzing op basis van verkeerde documenten of onvoldoende mogelijkheden om een hypotheek af te sluiten.

Na ontvangst bespreken we het rentevoorstel of renteaanbod van de bank, bespreken het vervolgtraject en helpen je de bindende offerte te ondertekenen.

Advies over jouw hypotheek: hypotheekadviseur in Gouda

Wil je advies over jouw hypotheek door een hypotheekadviseur in Gouda en omgeving? We geven al jaren advies over de hypotheek. Aan starters en aan doorstromers, net als wanneer jij erover nadenkt om de hypotheek aan te passen of te verhogen. Heb je vragen over jouw hypotheek of het hypotheekadvies? Neem contact met ons op, we horen graag van je.

Over de schrijver
Met een enorme passie voor ondernemen en cijfers is Pascal Vergeer in 2013 gestart met Vergeer Financieel Advies. Inmiddels heeft hij honderden mensen geholpen met hun hypotheek en wordt hij gemiddeld beoordeeld met het cijfer 9.8 op Advieskeuze. Wil jij ook het hele financieringstraject van jouw hypotheek zorgeloos doorlopen? Neem dan gerust contact met ons op.
Reactie plaatsen