Hypotheekadviseur vergelijken: kijk verder dan de prijs alleen
Hypotheekadviseur vergelijken: kijk verder dan de prijs alleen
30 augustus 2020 
3 min. leestijd

Hypotheekadviseur vergelijken: kijk verder dan de prijs alleen

De hypotheekadviseur vergelijken en wil je dat zo goed mogelijk aanpakken? Het is belangrijk om verder te kijken dan de prijs alleen, iets dat ook de Vereniging Eigen Huis adviseert. Uit onderzoek door de Stichting Erkend Hypotheekadviseurs (SEH) bleek een paar jaar terug dat het advies gemiddeld 2.237 euro kost, maar dat er grote verschillen zijn in de diverse tarieven.

De prijs van het hypotheekadvies lijkt soms eenvoudig te vergelijken, maar er zit een belangrijk addertje onder het gras. Gemiddeld genomen liggen de tarieven bij banken bijvoorbeeld lager dan bij onafhankelijke hypotheekadviseurs. Die onafhankelijke adviseurs, zoals wij, kunnen de hypotheekproducten van alle geldverstrekkers vergelijken, waardoor de hypotheek soms goedkoper is of betere voorwaarden kent. Een goedkope hypotheekadviseur is op die manier niet altijd de beste keuze.

Wat kost hypotheekadvies?

Uit het onderzoek door de SEH bleek wat de gemiddelde kosten zijn voor een hypotheekadvies. Wil je de hypotheekadviseur vergelijken? Dan is het natuurlijk interessant om hier naar te kijken, ook al is het niet het enige dat belangrijk is.

Gemiddeld kost het advies 2.237 euro, al is dat net iets anders voor starters dan voor doorstromers. Starters profiteren bij verschillende adviseurs van kortingen, waardoor zij gemiddeld 1.995 euro betalen. De kosten voor doorstromers liggen met gemiddeld 2.349 euro iets hoger. In de beide gevallen gelden er verschillen tussen de verschillende soorten aanbieders. Toch is het belangrijk om ook goed te kijken naar de andere zaken die belangrijk zijn.

Onafhankelijke hypotheekadviseur vergelijken: waarop letten?

Benieuwd waar je nog meer op dient te letten om de onafhankelijke hypotheekadviseur te vergelijken met bijvoorbeeld de aanbieders bij de banken? We zetten twee belangrijke kenmerken voor je op een rij:

  • Aanbod geldverstrekkers
  • Begeleiding en betrokkenheid

Aanbod geldverstrekkers

Hoe is het aanbod van geldverstrekkers? Vergelijk hypotheekadviseurs op basis van hun tarieven, net als door goed te kijken naar de hypotheken die ze kunnen aanbieden. Adviseurs van de bank kunnen natuurlijk de producten aanbieden van de bank zelf, waardoor de keuze over het algemeen beperkt is. Het kan leiden tot een hypotheek die duurder is dan nodig, of die voorwaarden kent die gunstiger hadden gekund. Een 0,1% hogere rente leidt bij een hypotheek van €250.000 over een looptijd van 30 jaar tot duizenden euro’s hogere bruto lasten en als bijvoorbeeld een verhuisregeling ontbreekt kan een op het oog goedkope hypotheek uiteindelijk toch duur uitpakken.

De onafhankelijke hypotheekadviseur biedt de mogelijkheid om alle hypotheekproducten te vergelijken, van de verschillende banken en andere hypotheekverstrekkers. Het advies kost iets meer, maar dat kan aan de andere kant een lagere hypotheekrente en betere voorwaarden opleveren. Je kunt dan denken aan meer flexibiliteit van de hypotheekrente, bijvoorbeeld om die stapsgewijs te verlagen naarmate je meer aflossingen doet en de verhouding tussen de schuld en de waarde van het huis verbetert.

Het is daarom de moeite waard om verder te kijken dan de prijs van het hypotheekadvies alleen. Om hypotheekadviseurs te vergelijken is het verstandig om goed te kijken naar bijvoorbeeld het aanbod van hypotheekproducten, zodat je daar een goede vergelijking uit kunt maken en je kunt laten adviseren over de beste keuze.

Begeleiding en betrokkenheid

Je betaalt voor het hypotheekadvies, in ruil waarvoor je kunt rekenen op goede begeleiding en uitgebreide betrokkenheid. Het is daarom verstandig om ook daar kritisch naar te kijken, als je de verschillende hypotheekadviseurs wilt vergelijken.

Sommige adviseurs gebruiken een videogesprek en bespreken via de webcam de belangrijke informatie. Dat scheelt tijd en voorkomt reiskosten, maar kan ook leiden tot een minder uitgebreid gesprek en beperkte betrokkenheid. Aan de andere kant zijn er (met name) onafhankelijke hypotheekadviseurs die graag langskomen om de situatie te bespreken, kennis te maken en aan de hand daarvan persoonlijk aan de slag te gaan.

Hecht je waarde aan persoonlijke betrokkenheid en een goede begeleiding op het moment dat je jouw eerste huis gaat kopen? Hier gaat veel tijd in zitten, iets waar de adviseur kosten voor berekent. Je betaalt een hogere prijs voor het hypotheekadvies, maar kunt er daarmee op rekenen dat de adviseur er op meerdere momenten voor je is.

Het kan op die manier de moeite waard zijn om een hogere prijs te betalen voor het hypotheekadvies, waar je de betrokken begeleiding voor terugkrijgt waar je naar op zoek bent. Met name starters waarderen dit, omdat ze voor het eerst een huis kopen en niet goed weten wat daar allemaal bij komt kijken. Vanuit de betrokken houding en begeleiding kan een hypotheekadviseur bovendien belangrijke valkuilen aanwijzen en voorkomen, zodat de hypotheek over de gehele looptijd van 30 jaar goed bij je past.

Vergelijk hypotheekadviseurs: kijk verder dan de prijs

Wil je (onafhankelijke) hypotheekadviseurs vergelijken om daar een goede keuze uit te maken? We vertellen je graag meer over wie we zijn en de manier waarop we werken, zodat je een beter beeld krijgt van wat je van ons mag verwachten. We zijn onafhankelijke hypotheekadviseurs in Nieuwegein, zowel voor starters als voor doorstromers en voor iedereen die de bestaande hypotheek een keer tegen het licht wil laten houden.

Uiteraard komen we graag een keer bij je langs om kennis te maken, gewoon vrijblijvend. We leggen je dan uit hoe we werken, welke begeleiding we je kunnen bieden en hoe we een vergelijking maken uit alle hypotheekverstrekkers. We helpen jou de beste hypotheek samen te stellen en af te sluiten, bijvoorbeeld door je te begeleiden bij alle belangrijke documenten die daarvoor nodig zijn.

Benieuwd naar onze dienstverlening als hypotheekadviseur of de mogelijkheden vergelijken? Bel ons op telefoonnummer 030 2020 829, stuur ons een e-mail naar info@vergeerfinancieeladvies.nl, een WhatsApp naar 06 457 38 908 of gebruik ons online contactformulier. We horen graag van je.

Over de schrijver
Met een enorme passie voor ondernemen en cijfers is Pascal Vergeer in 2013 gestart met Vergeer Financieel Advies. Inmiddels heeft hij honderden mensen geholpen met hun hypotheek en wordt hij gemiddeld beoordeeld met het cijfer 9.8 op Advieskeuze. Wil jij ook het hele financieringstraject van jouw hypotheek zorgeloos doorlopen? Neem dan gerust contact met ons op.
Reactie plaatsen