Wat besparen zonnepanelen? Zo bereken je hoeveel zonnepanelen jou kunnen opleveren
De opkomst van zonnepanelen, wat levert het op?
13 juni 2022 
1 min. leestijd

De opkomst van zonnepanelen, wat levert het op?

De laatste jaren is het vooral merkbaar dat zonnepanelen in toenemende mate populair zijn. Zoals gezegd, zijn ze de laatste tijd goedkoper én efficiënter geworden. Het is dan ook vrij logisch dat meer en meer woningeigenaren hierin geïnteresseerd zijn.

Wil je ook meer leren over wat zonnepanelen te bieden hebben? Dan leveren de onderstaande onderwerpen een mooi totaalbeeld op.


Hoeveel levert 1 zonnepaneel per jaar op? Opbrengst zonnepanelen per jaar

Hoeveel 1 zonnepaneel oplevert, is afhankelijk van het type zonnepaneel, het aantal zonuren en de ligging ten opzichte van de zon. Over het algemeen heeft één zonnepaneel een vermogen van 360 Wp per jaar. Dit vermenigvuldig je met 0,85 voor de gemiddelde, effectieve opbrengst op Nederlandse daken. Je komt dan uit op 360 x 0,85 = 306 kWh per jaar per zonnepaneel.
 

Zonnepanelen opbrengst per dag

Wil je weten wat de zonnepanelenopbrengst per dag is? Dan deel je de 306 kWh per jaar aan opbrengst per zonnepaneel door 365. Je komt dan uit op 0,838 kWh per dag per zonnepaneel.
 

Gemiddelde opbrengst zonnepanelen per maand kWh

Om te berekenen wat de gemiddelde opbrengst van zonnepanelen per maand aan kWh is, vermenigvuldigen we de gemiddelde dagopbrengst met 30. Dit levert 0,838 x 30 = 25,15 kWh per zonnepaneel per maand op. 


Terugverdientijd zonnepanelen

De terugverdientijd van zonnepanelen is de afgelopen jaren flink gunstiger geworden. Uiteraard is dit afhankelijk van de precieze kosten en opbrengsten. Echter komt dit gemiddeld genomen neer op zo’n 6 jaar aan terugverdientijd. 


Zonnepanelen aanschaffen via de overwaarde van je huis

Heb jij een overwaarde in je huis? Dan kun je deze opnemen via het oversluiten van je hypotheek. Vervolgens is daar je woning mee te verduurzamen en bespaar jij op je maandelijkse vaste lasten. Wil je dit vrijblijvend bespreken? Dat kan via de OversluitCheck.

Ja, ik wil een OversluitCheck!

 

Over de schrijver
Met een enorme passie voor ondernemen en cijfers is Pascal Vergeer in 2013 gestart met Vergeer Financieel Advies. Inmiddels heeft hij honderden mensen geholpen met hun hypotheek en wordt hij gemiddeld beoordeeld met het cijfer 9.8 op Advieskeuze. Wil jij ook het hele financieringstraject van jouw hypotheek zorgeloos doorlopen? Neem dan gerust contact met ons op.
Reactie plaatsen