Bieden zonder voorbehoud van financiering: Slim of risicovol?
Bieden zonder voorbehoud van financiering: alles wat je moet weten
19 maart 2025 
2 min. leestijd

Bieden zonder voorbehoud van financiering: alles wat je moet weten

Bij het kopen van een huis kom je vaak de term voorbehoud van financiering tegen. Maar wat betekent dit precies? En wat zijn de gevolgen als je een bod doet zonder dit voorbehoud? In deze blog beantwoorden we alle belangrijke vragen over bieden zonder voorbehoud van financiering. Ben je van plan een bod uit te brengen zonder voorbehoud van financiering? Wij raden het af, maar mocht je voor deze optie kiezen, zorg dan dat je in het bezit bent van een Hypotheek Zekerheidsgarantie. Hiermee ben jij goed op de hoogte van alle risico's van de financiering van je koophuis en heb je inzicht in jouw toekomstige maandlasten.

Wat is voorbehoud van financiering?

Voorbehoud van financiering is een clausule in het koopcontract die jou als koper beschermt. Het betekent dat je alleen verplicht bent de woning te kopen als je daadwerkelijk een hypotheek krijgt. Krijg je de financiering niet rond, dan kun je zonder financiële gevolgen van de koop afzien.

Wat als je een bod doet zonder voorbehoud van financiering?

Wanneer je biedt zonder voorbehoud van financiering, neem je een financieel risico. Dit betekent dat je hoe dan ook verplicht bent om de woning te kopen, zelfs als de bank je geen hypotheek verstrekt. Lukt het niet om de financiering te regelen, dan krijg je meestal te maken met hoge boetes.

Waarom zou je bieden zonder voorbehoud van financiering?

Een bod zonder financieringsvoorbehoud wordt vaak als waardevoller gezien door verkoper. Dit komt doordat de kans op ontbinding kleiner is. In sommige gevallen kan een bod zonder financieringsvoorbehoud ervoor zorgen dat je een huis kunt kopen, zelfs als je niet het hoogste bod hebt gedaan. Verkopers geven vaak de voorkeur aan biedingen zonder financieringsvoorbehoud, omdat dit zekerheid biedt over de verkoop. De exacte meerwaarde verschilt per situatie en is afhankelijk van de verkoper.

Wat is de boete voor het bieden zonder financieringsvoorbehoud?

Als je een koopcontract tekent zonder financieringsvoorbehoud en de financiering niet rond krijgt, ben je verplicht een boete te betalen. Deze boete bedraagt meestal 10% van de koopsom. Bij een woning van €500.000 betekent dit een boete van €50.000. Dit bedrag moet je uit eigen middelen betalen.

Is onder voorbehoud van financiering slim?

Of het slim is om een bod te doen zonder voorbehoud van financiering hangt af van je financiële situatie. Heb je voldoende eigen vermogen of al een bevestigde hypotheek, dan kan het voordelig zijn om zonder voorbehoud te bieden. Heb je echter nog geen zekerheid over je hypotheek, dan is het risicovol en kun je beter een voorbehoud opnemen.

Hoelang heb je om een hypotheek te regelen zonder voorbehoud?

Als je zonder voorbehoud biedt, moet je de financiering zelf regelen vóór de overdracht van de woning. De termijn hiervoor wordt vastgelegd in het koopcontract. Meestal ligt de periode tussen de 6 en 12 weken. Het is verstandig om vooraf een hypotheekadviseur te raadplegen en te zorgen dat je financiële situatie op orde is voordat je zonder voorbehoud biedt. Zorg dat je in het bezit bent van een Hypotheek Zekerheidsgarantie zodat je op de hoogte bent van je financiële risico's.


Bod uitbrengen op een koophuis

Conclusie

Bieden zonder voorbehoud van financiering kan een strategische zet zijn in een krappe woningmarkt, maar brengt ook aanzienlijke risico’s met zich mee. Zorg ervoor dat je voordat je een bod uitbrengt goed advies hebt ingewonnen bij een hypotheekadviseur. Lees hier de blog over het uitbrengen van een bod.


Bewijs van jouw financiële betrouwbaarheid




Over de schrijver
Met een enorme passie voor ondernemen en cijfers is Pascal Vergeer in 2013 gestart met Vergeer Financieel Advies. Inmiddels heeft hij honderden mensen geholpen met hun hypotheek en wordt hij gemiddeld beoordeeld met het cijfer 9.8 op Advieskeuze. Wil jij ook het hele financieringstraject van jouw hypotheek zorgeloos doorlopen? Neem dan gerust contact met ons op.
Reactie plaatsen