Welke verschillende hypotheekvormen zijn er?

Er zijn verschillende hypotheekvormen die beschikbaar zijn voor mensen die een huis willen kopen. Elke hypotheekvorm heeft zijn eigen kenmerken en voor- en nadelen.

Artikelen in Welke verschillende hypotheekvormen zijn er?

Annuïteitenhypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek betaal je elke maand een vast bedrag dat bestaat uit zowel rente als aflossing. In het begin van de looptijd is het grootste deel van de betalingen rente en een klein deel aflossing, maar na verloop van tijd verschuift dit en betaal je meer aan aflossing.


Lineaire hypotheek

Bij een lineaire hypotheek blijft het bedrag dat je maandelijks aan aflossing betaalt constant gedurende de looptijd. Dit betekent dat de totale maandelijkse betaling geleidelijk afneemt, omdat je over de resterende hoofdsom steeds minder rente betaalt.


Spaarhypotheek

Bij een spaarhypotheek betaal je elke maand rente en los je niets af op de hypotheekschuld. Tegelijkertijd betaal je premie voor een levensverzekering of een beleggingsproduct. Aan het einde van de looptijd moet de levensverzekering of beleggingsopbrengst genoeg zijn om de hypotheekschuld af te lossen.


Beleggingshypotheek

Bij een beleggingshypotheek betaal je ook alleen rente en los je niets af. Het verschil met een spaarhypotheek is dat je hierbij zelf belegt om aan het einde van de looptijd de hypotheekschuld af te lossen. Dit brengt echter meer risico met zich mee, omdat de waarde van je beleggingen kan schommelen.


Aflossingsvrije hypotheek

Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je gedurende de looptijd alleen rente en los je niets af. Aan het einde van de looptijd moet je de volledige hypotheekschuld in één keer aflossen. Dit type hypotheek is minder gebruikelijk geworden vanwege de risico's die eraan verbonden zijn.


Bankspaarhypotheek

Bij een bankspaarhypotheek los je tijdens de looptijd niets af, maar bouw je via een geblokkeerde spaarrekening kapitaal op. Aan het einde van de looptijd moet dit kapitaal voldoende zijn om de hypotheekschuld af te lossen.


Hybride hypotheek

Sommige hypotheekvormen combineren elementen van verschillende bovengenoemde vormen. Bijvoorbeeld een combinatie van een annuïteitenhypotheek met een aflossingsvrij deel.


Levenshypotheek

Een levenshypotheek is vergelijkbaar met een spaarhypotheek, waarbij je gedurende de looptijd rente betaalt en tegelijkertijd premies betaalt voor een levensverzekering. Het doel is om met de opbrengst van de levensverzekering de hypotheekschuld af te lossen.


Verhuurhypotheek

Een verhuurhypotheek is specifiek bedoeld voor mensen die een woning willen kopen om te verhuren. De voorwaarden kunnen anders zijn dan bij reguliere hypotheekvormen, omdat het risico en de financiële situatie anders zijn wanneer je vastgoed verhuurt.


! Houd er rekening mee dat hypotheekvormen en -voorwaarden kunnen variëren per land en per financiële instelling. Het is belangrijk om goed onderzoek te doen en professioneel advies in te winnen voordat je een hypotheek afsluit, vooral omdat de keuze van hypotheekvorm grote invloed kan hebben op je financiële toekomst.

Pascal Vergeer

Maak nu een vrijblijvende afspraak!

Je hoeft het niet alleen te doen. We helpen je graag met inzicht te krijgen in jouw financiële mogelijkheden. Het eerste gesprek is altijd gratis en vrijblijvend.